Articole

Mesaj din partea ​Centrului de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad, Ianuarie 2019

Centrul de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad

Către Bisericiile Creștine Baptiste

Vă informăm că prin ajutorul lui Dumnezeu că în data de 4 noiembrie a avut loc deschiderea primului centru de istorie baptistă din țară. El funcționează în cadrul comunității baptiste din Arad. Reprezentanții centrului sunt frații Sorin Bulboacă, Marius Krämer, Ion Damian, Mirăuțe Ioan, Marian Andriș și Emanuel Jurcoi.

Scopul centrului este de a încuraja și facilita cercetarea istoriei baptiștilor într-un mod cât mai competent, de a aduna istorici de profesie dar și pasionați de cercetarea istoriei baptiste pentru a putea împărtăși rezultatele obținute și a ne ajuta reciproc. Am dori să ajutăm fiecare localitate să poată avea o monografie a bisericii baptiste. Frații pot solicita asistența unui istoric sau contracost chiar munca acestuia pentru scrierea unei monografii. Credem că toți ne dorim amintirile noastre scrise și albumele cu poze păstrate cât mai bine pentru generațiile noastre.

De asemenea, scopul centrului este și de a aduna o arhivă digitală dar și în format de registre scrise. Nu doar adunarea dar și organizarea unei arhive a centrului și chiar de a oferi asistență în organizarea arhivei fiecărei biserici. Un alt scop este de a creea o bibliotecă cu cărți baptiste vechi și chiar a unui muzeu în cadrul comunității. Toți cei care doresc să sprijine aceste proiecte prin donații de carte o pot face la Centrul de Istorie din cadrul comunității.

Nu in ultimul rand scopul centrului este de a educa credincioșii baptiști în istoria bisericii. Noi credem că este nevoie de o cunoaștere a propriului nostru trecut pentru a nu repeta greșelile dar și pentru a nu ne pierde direcția. Cunoașterea cât mai bine a istoriei noastre ne poate ajuta în toate departamentele slujirii din biserică.

Vă rugăm să ne susțineți în rugăciune pentru a avea nu doar un început bun ci și o dezvoltare care să-l slăvească pe Dumnezeu. Apoi pentru descoperirea unor oameni talentați care să fie preocupați de domeniul acesta al istoriei bisericii. Un alt motiv de rugăciune pentru centru este de a avea trecere în rândul fraților prin folosul care îl poate aduce bisericii. Să ne rugăm să avem oameni de caracter duhovnicesc în cercetarea istoriei noastre. Ne rugăm și pentru un interes din partea fraților prin participarea la unele conferințe cu caracter istoric care vor fi organizat și chiar prin achiziționarea cărților de istorie baptistă.

Pastor Emanuel Jurcoi,

Director Centru IGSB din Arad