Articole

De ce SUFERINTA?


In aceste zile cuvantul suferinta a revenit mai multa ca altadata in vocabularul romanilor. Stam si privim inmarmuriti la lacrimile si suspinele celor care au pierdut apropiati ai lor dar si la gemetele celor ce se lupta pentru viata pe un pat de spital! Ne rugam si cerem indurare pentru ei! Si totusi ramane intrebarea: De ce atata suferinta?

.Epicur, marele filosof spunea: “Fie

Dumnezeu vrea sa elimine raul dar nu poate, fie poate dar nu vrea fie

nu poate si nici nu vrea. Daca Vrea dar nu poate inseamna ca Dumnezeu e

neputincios.Daca poate dar nu vrea inseamna ca El e Malitios, Rau. Iar

daca Dumnezeu si poate si vrea sa elimine raul, de ce mai exista acesta

in univers?”​Asa sa fie oare? Nu-i pasa Celui Divin? 

Desi nu exista raspunsuri simpliste, totusi Biblia vorbeste despre suferinta si despre rolul acesteia.​


​Suferinta este parte din experienta tuturor oamenilor inclusiv a credinciosilor.  Cineva l-a intrebat pe C.S. Lewis, "de ce sufera si cei neprihaniti?" "De ce nu?" fu raspunsul acestuia. "Ei sunt singurii care o pot purta."​


Cum putem naviga prin marea involburata a suferitelor?

  • In primul rand,trebuie sa intelegem ca lumea este asa cum a prezis Domnul Isus. El nu ne-a promis lipsa greutatior si a suferintelor ca urmare a credintei. Cine promite asta, nu tine cont de invatatura Domnului care a spus:

Ioan 16:33 “V-am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti, Eu am biruit lumea”

Desi religiile New age propaga practicarea unei gandiri pozitive care iti transforma circumstantele – Domnul ne-a spus altceva. 

  • In al doilea rand, stim ca raul nu a fost creat sau cauzat de Dumnezeu. Unii spun daca Dumnezeu a creat totul – atunci si raul este creat tot de Dumnezeu Insa realitatea este ca Dumnezeu a creat totul perfect – oferind omului libretatea de a iubi si de a alege – doar ca, Lucifer si mai apoi omul au ales sa se impotriveasca lui Dumnezeu. Aceasta este sursa raului: cel rau si alegerea pacatoasa a omului. Prin urmare traim intr-o lume cazuta – stricata.
  • In al treilea rand, cauza multor suferinte este  chiar omul. Se estimeaza ca 90% din suferita este cauzata de razboaie, genocide, traffic de carne vie, tortra, discriminare rasiala, abuz domestic, viol si asa mai departe.Cele mai puternice regime comuniste, ateiste: Rusia, China, Germania, Nazista, au ucis inttr-un singur secol mai mult de 100 de milioane de oameni – nici un dezastru natural nu s-a apropiat de aceeste cifre.
  • In al patrulea rand, Dumnezeu va aduce raul la judecata chiar daca inca nu a facut-o avand o rabdare indelunga chiar si pt cei ce fac raul. Totusi la urma Dumnezeu va face dreptate si fiecare va da socoteala de faptele lui.
  • Stim in al cincilea rand ca si Dumnezeu a suferit. El a dat pe Fiul sau cel preiubit pentru vrasmasii lui. El este cel ce a luat pacatul muui si la pus asupra Fiului Sau si l-a pedepsit pt noi.
  • Stim de asemenea ca Dumnezeu poate schimba raul in bine. Rom 8: 28:  De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau.  Dumnezeu poate folosi durerea ca sa ne slefuiasca caracterul si Sa ne dea o perspectica spiritual si eternal (2 Cor 4:16-18)
  • Uneori insa Dumnezeu ingaduie durerea ca sa ne protejeze de noi insine. De exemplu lepra -  lucreaza ca un anestezic,  amorteste extrmitatile (in majoritatea cazurilor) si astfel omul atins de lepra se poate rani fara sa simta si astfel sa isi faca rau. Cand nu simti ca te doare e rau si iti poti face un mai mare rau. Tot asa darul dureri ne poate scapa de ceva mai rau.
  • Durerea poate fii folosita de Dumnezeu si ca sa ne conduca  la El. Ca o nuia pe care o foloseste un pastor ca sa calauzeasca oile pe calea cea buna. (Ps 23)

Majoritatea psalmilor s-au nascut in vremuri dificile. Majoritatea epistolelor au fost scrise din inchisori. Majoritatea celor mai mari cugetari a celor mai mari ganditori au trebuit trecute prin foc. Bunian a scris “Calatoria pelerinului” din inchisoare. Florence Nightingale prea bolnava pentru a mai putea fi mutata din patul ei a reorganizat spitalele din Anglia. Semiparalizat si sub constanta amenintare a apoplexiei Pasteur a fost neobosit in lupta cu boala. Dealungul celei mai mari parti a vietii lui Istoricul american Francis Parckmana suferit asa de tare incat nu putea sa lucreze mai mult de 5 minute in rand odata. Vederea ii fusese atat de afectata incat nu putea mazgali decat cateva cuvinte gigantice pe un manuscris si totusi a reusit sa scrie 20 de volume magnifice de istorie.

Cineva spunea ca “Uneori pare ca atunci cand Dumnezeu vrea cu adevarat sa folosesasca un om il trece prin foc”.


Sorin Ignat