Biserici

​Biserica Creştină Baptistă Şofronea

Jud Arad, oras Şofronea

PASTORI/LUCRATORI

Sorin Aioanei

ADRESA

nr. 264

Biserica Creştină Baptistă

Comuna Şofronea nr. 264, cod poştal 317350, Jud. ARAD

 (www.bbsofronea.ro).

            Comuna Şofronea din Judeţul Arad, situată între oraşele Arad şi Curtici, are aproximativ 2100 locuitori şi 670 de numere de casă.

Primii locuitori ai comunei au fost câţiva veterani ai primului război mondial (1914-1918) şi foşti prizonieri de război, care au venit aici să lucreze pământul. Proprietarul acestor domenii era Baronul Purgly Ladislau, cumnatul regelui Ungariei, Horty Micloş. El a fost expropriat de statul român în 1920 (suprafaţa unde este vatra satului vechi).

Naşterea Bisericii Baptiste din Şofronea este legată de localitatea Nădlac, unde credinţa a început înainte de anul 1900. Nădlăcanilor li s-a promis pământ dacă vor veni la Şofronea. Între cele 67 de familii care au întemeiat colonia Şofronea erau 9 familii de credincioşi baptişti.

Construcţia actualei clădiri s-a finalizat în toamna anului 1974.

După evenimentele din decembrie 1989, în timpul de libertate, se măreşte spaţiul din interior, se construieşte Casa pastorală, toalete, sală de insrumente, birou.

 Fraţii devin interesaţi de aducerea unui păstor, astfel că în luna februarie a anului 1992 biserica îşi alege ca pastor pe fratele Sorin Aioanei, iar în 10 mai are loc serviciul de ordinare.

Câteva lucruri pe care Dumnezeu ne-a ajutat să le realizăm în anii următori au fost :

Cu mare entuziasm s-a construit Biserica Baptistă din localitatea Nicolae Bălcescu. În câteva luni, clădirea a fost ridicată, spre uimirea sătenilor, iar în data de 5 septembrie 1993 s-a făcut serviciul festiv de inaugurare.

În ianuarie 1994, au fost ordinaţi primii prezbiteri din istoria bisericii: fraţii Mihai Mariş, Ghiţă Holhoş şi Ghiţă Ţărău.

Cel mai important lucru din aceşti ani este deschiderea bisericii de la Fermă (Fostă a PCR). În vara anului 1993, s-a botezat prima femeie din fermă şi în anul următor, în aprilie, încă 9 persoane, astfel că în ziua botezului – 3 aprilie 1994 – s-a constituit această biserică.

Biserica noastră, împreună cu alte câteva biserici din Comunitatea Baptistă Arad, s-a bucurat să fie părtaşă la evanghelizarea pe care au întreprins-o în Moldova. Am participat cu o echipă formată din nouă persoane, în colaborare cu Biserica Baptistă din Vaslui, am misionat în oraşul Huşi.

Biserica noastră a participat, cu 60 de persoane, în ziua de 26 decembrie 1999 (duminica) la „Marşul Întrupării Mântuitorului”. Această frumoasă manifestaţie s-a desfăşurat pe străzile oraşului Arad şi în faţa primăriei, la iniţiativa conducerii Comunităţii Baptiste Arad, în colaborare cu fraţii penticostali. Au fost prezenţi 20-25 de mii de persoane.

Pentru a marca 75 de ani de existenţă a bisericii, s-a alcătuit un album fotografic care cuprinde imagini grăitoare din viaţa bisericii. Fiecare familie a primit un exemplar.

Biserica are un cor mixt dirijat de Cadmiel și Ghiţă Holhoş, orchestră de mandoline şi instrumente de suflat, dirijori: Dorin și Paul Ciupuliga, şi Corneliu Holhoş.

În vara anului 2005, Adi Mariş organizează pe câmp (nimaș) jocuri cu scop evanghelistic. Împreună cu tinerii bisericii noastre, au venit tineri din localitate care au avut ocazia să audă şi mesajul Scripturii. În luna iulie (10-24) după ce s-au întâlnit cu tinerii pe câmp, timp de o săptămînă, au continuat la Leuca cu încă o saptămână. A fost una dintre cele mai îndrăzneţe şi reuşite ocazii de a vesti Evanghelia în afara graniţelor bisericii.

În 2010, 25 aprilie, biserica s-a bucurat de încă trei tineri care s-au dedicat Domnului şi s-au botezat în râul Iordan, Israel.

În fiecare an, înainte de Crăciun, corul nostru a participat, alături de celelalte coruri din comună (adventist şi ortodox), la „Corurile reunite pe scena Căminului Cultural”.

Orchestrele de mandoline din Municipiu Arad şi din judeţ. Mai întâi aceste orchestre reunite s-au întâlnit în diferite biserici, (inclusiv în biserica noastră) din care proveneau orchestrele. Apoi au fost două ocazii când aceste orchestre s-au reunit pe scena Palatului Cultural din Arad. Cu aceste ocazii au cântat peste 100 de orchestranţi.

A doua zi de Crăciun, 2009, orchestra noastră a participat, alături de celelalte orchestre din judeţ la marcarea celor 400 de ani de mărturie baptistă în Europa.

Mai mulţi fraţi din biserică au condus evanghelizări cu filmul „Isus”: Ferma Ceala, Utviniş, Variaşul Mare şi poate cea mai importantă, şi care a dus la mai multe întâlniri ulterioare a fost cea din Arad, Şcoala Generală Nr. 11. (12, 13, şi 14 aprilie, 2002)

Religia la Şcoala din localitate. Ne bucurăm de relaţii bune cu cadrele didactice din şcoală, cu cei din conducere. Orele se desfăşoară conform orarului.

Continuăm ieşirile la iarbă verde cu toţi cei care doresc, în preajma zilei de 1 mai.

„Vocea Bisericii”. Din februarie 2002 avem o publicaţie a bisericii, ce apare o dată pe lună. Suntem interesaţi în mod deosebit de articole scrise de cei din biserică.

Prin harul lui Dumnezeu biserica noastră are cinci păstori care au plecat din biserica noastră:

  • Titus Păştean, absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Teologie Baptistă (1992-1996), ordinat ca păstor în anul 2004 de Biserica nr. 9 „Vox Domini” Timişoara.  Este căsătorit cu Anca şi au doi copii: Khara şi Charis.
  • Marius Mureşan, absolvent în anul 2000 al Universităţii „Emanuel” – Oradea, Facultatea de Teologie Baptistă, ordinat ca păstor misionar de Biserica Baptistă Braşov pentru Ucraina, localitatea Molniţa. Din anul 2010 fratele păstoreşte Biserica Baptistă din Ardud, judeţul Satu-Mare. Este căsătorit cu Luiza şi au trei copii: David, Timeus şi Lois. La această dată fratele se află într-un program de master.
  • Ionel Gag, absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Teologie Baptistă, în anul 2008, ianuarie 27, organizează deschiderea bisericii din oraşul Horezu. Este ordinat ca păstor al Bisericii Baptiste „Sfânta Treime” din Horezu în 15.07.2010. Este căsătorit cu Irina şi au două fetiţe: Sara şi Rut.
  • Narcis Vlaşin. După ce s-a căsătorit cu Anca, au fost binecuvântaţi cu cinci copii: Caleb, Anna, Samia, Samuel, Natan. În anul 2007, octombrie 2, pleacă toată familia în Kyrgyztan de unde se întorc pentru o perioadă scurtă datorită războiului care a izbucnit în zonă între cele două etnii: uzbecă şi kyrgyză.

Din 1998, Narcis este licenţiat în teologie baptistă la Universitatea „Emanuel” Oradea, Facultatea de Teologie Baptistă, s-a pregătit de asemenea în domeniul misiunii la London School Teology, 2001, nivel de master şi la ora actuală este într-un program de doctorat.

În 28 noiembrie 2012 Narcis Vlaşin este ordinat, în biserica noastră, ca păstor misionar pentru Asia Centrală. 

  • Samuel Ciupuligă s-a căsătorit cu Becky, au împreună doi băieți, Samuel şi Iosua, devine un lucrător devotat în zona Turnu Severin. Este absolvent al Liceului Teologic Baptist, Arad şi mai apoi urmează cursurile Universităţii „Aurel Vlaicu”, Arad, Facultatea de Informatică.  Absolvent al Louisiana Baptist University în anul 2011, este ordinat în Biserica Baptistă „Betania” din Turnu Severin în dumnica din 27.11.2011.

La iniţiativa fratelui Ştefan Ferician din Los Angeles, din biserica noastră, au participat şi alţi tineri la formarea de orchestre: Daniel Păştean, Dorin şi Paul Ciupuligă (şi la Biserica Baptistă Şega, Arad) Corneliu şi Cadmiel Holhoş, Teofil Aioanei.

Mircea Mariş, plecat din biserica noastră, este căsătorit cu Daniela şi au o fiică Alexandra. În anul 2012, septembrie este ordinat diacon în Biserica Baptistă Iratoş

Onisim Bogoşel se căsătoreşte cu Abi, în iunie 2010, au două fetiţe, Elisabeta şi Ruhama şi devine lucrător cu partea muzicală în Biserica Baptistă din Aleşd iar în timpul vacanţei de vară instruieşte orchestre în jurul oraşului Scorniceşti.

În fiecare an în prima duminică din luna februarie, între orele 9.00 şi 16.00 toată biserica stăm în post şi rugăciune. După-masa nu ne mai întâlnim la biserică. Participarea este foarte bună. În acestă zi accentul este pe rugăciune, serviciile nu decurg ca în celelalte duminici.

O altă practică binevenită este „Ziua mulţumirii”, de obicei prima duminică din luna octombrie. La amiază se serveşte masa în curte, iar serviciul de după-masa începe mai repede.

Una dintre cele mai frumoase amintiri rămâne Sărbătoarea de 90 de ani de prezentă baptistă în localitate, 24 august 2014. Au participat peste 250 de persoane și au rostit mesaje 11 slujitori, cei mai mulți plecați din Biserica noastră.

Din primăvara anului 2015 a luat ființă Clubul Awana. Ne bucurăm să putem oferi copiilor din comună posibilitatea să audă Mesaje din Sfânta Scriptură.

Reabilitarea termică a clădirii. Prin harul lui Dumnezeu am finalizat acest proiect în toamna anului 2015. La sărbătoarea mulțumirii din 11 octombrie au participat: Sorin Ignat, președintele Comunității Baptiste Arad, Ioan Băbău, primarul Comnunei Șofronea și Vasile Duma, păstorul Bisericii Baptiste ”Golgota”-Arad.

Deşi, împreună cu formaţiile bisericii am făcut  mai multe vizite în diferite biserici, păstrăm parteneriatul cu Biserica Baptistă din Satu Mare. Această relaţie de prietenie şi frăţie cu ei, durează din toamna lui 1997, când păstorul acestei biserici, Mihai Micula ne-a invitat pentru prima dată la Satu Mare.

Biserici Misiune: N. Bălcescu și Iratoș Fermă.

 

Şi toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos şi ne-a încredinţat slujba împăcării;(2 Corinteni 5.18)

                        Păstor, Sorin Aioanei (saioanei@yahoo.com)