Articole

ZECE MOTIVE SĂ CITEŞTI BIBLIA ÎN ÎNTREGIME Pastor Bebe Ciaușu

ZECE MOTIVE SĂ CITEŞTI BIBLIA ÎN ÎNTREGIME

Pastor Bebe Ciaușu

Biblia este cea mai importantă carte din istoria omenirii. Este cea mai răspândită, fiind tipărită în peste şase miliarde de exemplare. Este tradusă în întregime în 704 limbi şi dialecte, iar Noul Testament este disponibil în 1551 limbi. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu revelat prin Duhul Sfânt, este descoperirea voii şi a planului Său de mântuire; este, aşa cum se spune pe înţelesul tuturor, scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru omenire.

Este o carte atât de valoroasă, încât mulţi oameni au murit în încercarea de a o traduce şi de a o pune în mâinile credincioşilor. John Whycliffe, cel care a realizat prima traducere a Bibliei în limba engleză, şi-a propus să pună la dispoziţia conaţionalilor săi Biblia în limba maternă, astfel încât şi plugarii lăptăresele să o poată citi şi studia, nu doar clerul. În felul acesta, punând Biblia în mâinile oamenilor de rând, Whycliffe a pavat drumul pentru începerea reformei protestante. Fratele Petru Popovici amintea într-una dintre cărţile dumnealui că pe vremuri, când Biblia era atât de scumpă, încât doar boierii şi-o permiteau, oamenii dintr-o localitate o închiriau pentru 24 de ore în schimbul unui car de fân. Oamenii din localitatea respectivă se adunau într-un loc anume şi timp de 24 de ore citeau în continuu din Biblie pentru că ştiau că a doua zi trebuie s-o returneze. Iar noi o avem astăzi în atâtea traduceri şi formate, dar nu o preţuim aşa cum ar trebui.

De ce oare nu citesc oamenii Biblia? Bineînţeles, cei necredincioşi nu sunt interesaţi să citească Biblia. Însă, drama este că nici cei credincioşi nu o citesc. Un studiu realizat în 2019 a scos la iveală faptul că două treimi dintre creştini nu citesc Biblia în mod regulat în fiecare zi. Iar 80% dintre creştini nu au citit niciodată Biblia în întregime.

Dacă şi tu eşti unul dintre cei care nu au citit niciodată Biblia şi nu reuşeşti să o citeşti cu regularitate în fiecare zi, dacă nu crezi că este suficient de important să o citeşti, aş vrea să-mi dai voie să-ţi împărtăşesc câteva motive pentru care ar trebui să citeşti toată Biblia în anul 2021.

1. Citirea Bibliei ți-L descoperă pe Dumnezeu – Ţi-L descoperă pe El Însuşi, lucrările Sale şi planul Său de răscumpărare a lumii. Biblia este sursa ultimă, supremă, care răspunde la întrebările noastre despre Dumnezeu. În Evrei 1:1-2 scrie: „După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile.”

2. Citeşte Biblia pentru că prin ea îţi vorbeşte Dumnezeu! – Cine n-ar vrea să-L audă pe Dumnezeu vorbind? Mai ales în acele situaţii incerte când ai de luat decizii majore, care-ţi pot influenţa viaţa pentru totdeauna, şi nu ştii ce decizii să iei. Pastorul american John Piper spunea: „Dacă vrei să-L auzi pe Dumnezeu vorbindu-ţi, atunci citeşte Biblia. Dacă vrei să-L auzi pe Dumnezeu vorbindu-ţi cu voce tare, citeşte Biblia cu voce tare.” Biblia este Cuvântul viu şi lucrător al lui Dumnezeu, este felul practic şi pragmatic prin care Dumnezeu îţi vorbeşte.

3. Citirea Bibliei îţi oferă perspectiva corectă asupra veşniciei – În Ioan 5:39, Mântuitorul Spune: „Cercetaţi scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică…” Există nenumărate terorii şi interpretări cu privire la veşnicie şi nu ştii ce să mai crezi. Prin citirea Bibliei vei descoperi tu însuţi perspectiva corectă şi nu vei fi toată viaţa dependent de interpretările altora.

4. Citirea Bibliei îţi arată cât Îl preţuieşti pe Dumnezeu – Noi, credincioşii evanghelici, afirmăm că Îl iubim pe Dumnezeu. Da, e foarte simplu să declari ce vrei, dar cum demonstrăm acest lucru? Să spui că Îl iubeşti pe Dumnezeu, dar să nu-ţi faci timp 5 minute să citeşti măcar câteva rânduri din această scrisoare de dragoste pe care ţi-a trimis-o, este un nonsens. Dacă prin Biblie îmi vorbeşte Dumnezeu, atunci voi face tot posibilul să stau câteva minute în linişte să ascult ce vrea să-mi spună prin Cuvântul Său.

5. Citirea Bibliei te sfinţeşte şi te ţine departe de păcat – Autorul Psalmului 119 spune: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva ta.” Iar Domnul Isus S-a rugat pentru cei ce-L urmează: „Sfinţeşte-i prin adevărul Tău. Cuvântul Tău este adevărul” (Ioan 17:7).

6. Citirea Bibliei îţi transformă mintea/gândirea şi poţi discerne voia lui Dumnezeu – În Romani 12:1-2, Pavel scrie: „Va indemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfa vie, sfânta, plăcuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujba duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, plăcută şi desăvârşită.” Ce înseamnă asta? În mod practic, s-a descoperit că oamenii care citesc Biblia de cel puţin 4 ori pe săptămână, au 57% şanse să nu se apuce sau dacă (s-au apucat deja, să renunţe) la consumul de substanţe toxice, precum alcoolul, tutunul sau drogurile; 68 % nu vor avea relaţii sexuale în afara căsătoriei: astfel de oameni vor fi în proporţie de 61% mai puţin interesaţi de pornografie, iar 74 % vor fi mai puţin interesaţi de jocuri de noroc.

7. Citirea Bibliei te face un creştin mai bun – Citirea Bibliei ne ajută să devenim mai maturi în credinţă, să fim roditori, să proclamăm adevărul Evangheliei cu curaj. Creştinii care citesc Biblia de cel puţin patru ori pe săptămână sunt cu 230% mai dispuşi să-şi împărtăşească credinţa şi să ajute la ucenicizarea altora, în comparaţie cu creştinii care citesc Biblia mai rar.

8. Citirea Bibliei te încurajează şi te întăreşte când treci prin necazuri – Atunci când eşti descurajat, deznădăjduit sau poate chiar disperat, depresiv, când treci prin suferinţe fizice, când treci prin necazuri, când te confrunţi cu situaţii care te copleşesc, Biblia are învăţăturile potrivite, mângâierea, tăria, speranţa şi ajutorul să-ţi rezolvi problemele şi să mergi mai departe. Când Iosua a fost într-o asemenea situaţie dificilă, Dumnezeu i-a spus: „Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugeta asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune. Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: «Întăreşte-te şi îmbărbătează-te»? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face.”

9. Biblia îţi oferă călăuzire practică în viaţă – Cu toţii ajungem în situaţii dificile şi nu ştim ce să facem. Suntem conştienţi că un singur pas făcut în direcţia greşită ne va duce pe o cale greşită, care ar putea influenţa negativ familia, locul de muncă, relaţiile cu cei dragi, şi nu vrem să se întâmple aşa ceva. Ei, în astfel de momente ne-am dori călăuzire supranaturală. Şi tocmai asta face Biblia: ne oferă călăuzire supranaturală, sfaturi practice direct de la Dumnezeu. Psalmistul spunea în vechime „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea”. Prin Biblie, Dumnezeu îţi arată calea în viaţă, te învaţă ce să faci şi ce să nu faci, ce decizii să iei pentru a fi binecuvântat în viaţă. Biblia este ghidul perfect pentru orice om. În 2 Timotei 3:16-17, Pavel scrie că: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe. Să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

10. Citeşte Biblia pentru cultura ta generală – Unii ridiculizează Biblia, susţinând că este o carte de basme, mituri şi legende şi a devenit o practică destul de comună ca astfel de oameni să-şi etaleze cunoştinţele biblice citând greşit sau rupt de context lor literar, istoric sau cultural, afirmaţii sau întâmplări din Biblie. Şi unii credincioşi se simt dezarmaţi în faţa argumentelor acestora, tocmai pentru că ei nu au citit Biblia şi nu o cunosc în mod adecvat. Provocarea mea pentru tine este ca în anul 2021 să citeşti Biblia în întregime. Citeşt-o măcar pentru a verifica tu însuţi ce este adevărat şi ce nu din argumentele celor ce o critică. Dacă nu eşti interesat de adevărurile spirituale, citeşte-o măcar pentru cultura ta generală. Morala şi sistemul juridic al majorităţii naţiunilor occidentale s-au sprijinit secole de-a rândul pe învăţăturile Bibliei. Citeşte-o măcar din curiozitate!