Articole

TU CE FACI CÂND EȘTI RĂNIT DE PROPRIA FAMILIE? Păstor Ovidiu Drăgan

TU CE FACI CÂND EȘTI RĂNIT DE PROPRIA FAMILIE?

,,Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.” Așa că putem zice plini de încredere: „Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme. Ce mi-ar putea face omul?” Evrei 13:5-6

Tu ce faci când ești rănit de propria familie? Cuvinte spuse aiurea care lovesc, atitudini care afectează sau comportament nepotrivit pot provoca răni și în cele din urmă te fac să suferi. Cum răspunzi când un membru din familie spune ceva sau face ceva care te rănește? Care sunt soluțiile tale? Reacțiile tale sunt de apărare sau de atac? Rănile sunt inevitabile datorită a ceea ce suntem și a ceea ce alegem să facem lipsiți de dragoste. Rănim și perpetuăm sindromul Lameh în familiile noastre (Lameh, pentru rana lui a provocat răni altora sau chiar moartea, vezi Geneza 4).

Sunt mai multe răspunsuri, pe care cred că le-ai experimentat deja. Îmi doresc să nu ajungi să fii rănit, dar uneori din nefericire este inevitabil. Vom experimenta răni în propriile noastre familii ca urmare trebuie să învățăm să reacționăm.

Primul răspuns la o rană provocată de cineva drag este RĂCEALA. Ești rănit și te comporți ca atare. Nu spui mare lucru, dar vei avea grijă să îi strici și tu ziua celui care te-a rănit. Chiar dacă încerci să te comporți ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, transmiți în același timp că ești rece și indiferent. Sigur că lucrul acesta va distruge și pasiunea și intimitatea și în cele din urmă cineva va răbufni. Răceala nu e bună, deci nici tratamentul că răceală a partenerului când ești rănit nu te va ajuta. Cu răceala ajungi la nepăsare și aceasta este devastatoare.

Un alt răspuns destul de comun, întâlnit la cei răniți este RESPINGEREA. Ești rănit și reacția ta este să respingi pe celălalt în orice încercare de a comunica cu tine. Respingi gesturile, persoana, prezența, respingi orice încercare de apropiere. În felul acesta se justifică ceea ce trăiești tu, e rană pentru rană, este egalitate, se face dreptate. Ști că Domnul nu face asta niciodată în relația cu tine? Unul din cele mai frumoase versete din cartea Evrei spune așa: „Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi.” El nu respinge pe nimeni niciodată, nici fizic și nici emoțional.

Alții aleg direct RĂZBUNAREA. Nu mai stai la discuții, a spus ceva, îi spui înapoi; a făcut ceva ce te-a rănit, îi plătești cu aceiași monedă. Stabilești practic o stare de frică și de teamă ca cel care te-a rănit să știe că există consecințe pentru rănile personale. Dacă răzbunarea aduce o falsă satisfacție trecătoare trebuie să ști că răzbunarea este a Domnului, nu a ta!

Răspunsul cel mai bun pentru răni provocate de cei dragi este RĂSCUMPĂRAREA.

Nimănui nu îi place să fie rănit. Dar orice altă metodă presupune că tu faci la fel, adică rănești. Astfel păcatul acesta se perpetuează și devine mai rău.

Răscumpărarea este acel comportament care imită lucrarea lui Hristos. El a venit la noi, noi nu l-am primit ba mai mult, l-am rănit, l-am omorât. Răspunsul Lui a fost să moară și să mă restaureze, ca să mă facă bine pe mine cel care L-am rănit.

Dacă ești rănit și vrei să răscumperi, te va costa, te va durea, vei da de la tine timp, valoare, sentiment. Să răscumperi înseamnă să plătești sau să cumperi înapoi și să îl duci la situația dinainte, unde era bine. Unii îmi veți spune că nu merită. Nu este adevărat! Nici noi nu am meritat să moară Hristos ca prin rănile lui să fim tămăduiți și totuși a făcut-o, Slavă Lui!

Păstor Ovidiu Drăgan