Articole

​Sa dam inapoi? Noi? Nicidecum! - pastor Mircea Toma

Sa dam inapoi? Noi? Nicidecum!

Intr-o mica localitate dintre Toronto si Montreal, datorita mortii membrilor bisericilor si interesului tot mai scazut al oamenilor pentru religie, bisericile au inceput sa se inchida una dupa alta. Intai biserica catolica, apoi cea baptista. A urmat la rand biserica anglicana. O mana de credinciosi intr-o biserica evanghelica s-au intrebat ce sa faca in acest context. Sa inchida si biserica lor pentru ca sunt din ce in ce mai putini? In fata acestei provocari, decizia lor a fost: noi vom ramane aici pana la capat (indiferent care este acesta) si, pana atunci, vom trai ca adevarati crestini.

Dumnezeu stie viitorul acestei mici comunitati si a bisericii ce inca supravietuieste, dar decizia lor este cea corecta. Fii luminii nu pot abandona - pentru simplul motiv ca ei nu au de purtat cauza lor, nu au de trait viata lor, nu au de indeplinit voia lor si planurile lor, ci ale Domnului.

Cauza nu este a noastra, este a Lui. Evanghelia nu este a noastra, este a Lui. Imparatia nu este a noastra, este a Lui. Cand ai de vestit Evanghelia, cand traiesti in mijlocul oamenilor asemenea Domnului Isus, realizezi un lucru important: Dumnezeu era deja acolo  si te asteapta. In spatele omului ce nu-L cunoaste pe Domnul dar fata de care ti se deschide o usa pentru a-i impartasi Vestea Buna, este deja Dumnezeu care doreste, intr-un fel deja decis de El sa-Si faca lucrarea. Evanghelizarea este pur si simplu intalnire cu Dumnezeu. Proclamarea Vestii Bune este doar alaturarea ta la lucrarea pe care Domnul oricum o va face in viata acelui om. Cand pasesti in viata traind, gandind, actionand asemenea Domnului Isus, Domnul era deja acolo asteptand sa-ti dea vointa, puterea si infaptuirea de care ai nevoie. A continua, asadar, cu credinciosie pe calea Domnului nu este altceva decat trairea prezentei lui Dumnezeu. Frate si sora, nu permite descurajarii sa-ti cuprinda inima si sa-ti transforme viata! Este ca si cum ai incepe sa-L eviti pe Domnul si prezenta Sa!

Doar Dumnezeu cunoaste pe deplin contextul in care-ti este dat sa traiesti. E Singurul care-l intelege deplin. A ingaduit toate pentru tine intrucat vrea ca in acea conjunctura specifica sa fii asa cum este El, un martor nu doar care spune, ci unul care dovedeste adevarul prin propria viata. In timp ce semenii tai se zbat pentru a gasi argumente in favoarea sau defavoarea Scripturii si a vietii de pocainta, in tine se cuvine a-L vedea pe El: viu si plin de dragoste. Cand Hristos a fost pe pamant a anuntat ce va face El dupa ce va incheia lucrarea de la Golgota: "voi zidi Biserica Mea". Apoi, a spus urmasilor Sai  ce au ei de facut: "faceti ucenici". Intrucat El continua sa-Si zideasca Biserica, indiferent de conditiile mai mult sau mai putin adverse, continua si fa-ti si tu partea. Hristos nu a anuntat nici un moment de pauza in zidirea Bisericii peste milenii, ci duce totul spre scopul minunat si glorios stabilit de Tatal. A-ti face partea cu credinciosie indiferent cati sunt alaturi de tine, chiar singur daca trebuie, nu inseamna decat ascultare si onorarea Celui ce te-a rascumparat.

Cand ne masuram puterile, realizam ca mai mare este slabiciunea. Domnul insa, nu ne-a chemat sa ne traim viata de credinta bizuindu-ne pe noi, cu atat mai putin sa proclamam Evanghelia folosind fortele de care dispunem. Viata noastra are repercusiuni in lumea spirituala ce ne inconjoara, evanghelizarea starneste un adevarat razboi in acea realitate. Ceea ce se intampla pe pamant, in si cu poporul Domnului, este o dovada pentru ceruri a intelepciunii nespus de felurite, a dreptatii si maiestatii lui Dumnezeu si, pentru imparatia intunericului, o agresiune ce se cere imediat contracarata. Harul Domnului este nespus de mare: in noi, oameni simpli, El nu doar ca toarna indurare imbelsugata, putere suficienta, dar prin Duhul Sfant locuieste astfel ca viziunea Lui sa devina misiunea noastra, voia Lui sa devina esenta existentei noastre, iar pe noi sa ne faca partasi biruintelor Sale. Tocmai pentru ca nu putem, astfel, pricepe pe deplin tot ceea ce se petrece in realitatea spirituala din jurul nostru sa nu ne parasim increderea in Domnul si sa continuam in calea pe care ne-a chemat sa pasim - cerand si folosind puterea data de El.

Crestinismul nu este despre si pentru noi, ci despre si pentru El.

Misiunea nu este un job pe care trebuie sa-l facem, ci o onoare in a participa alaturi de Dumnezeu la lucrarea ce o are de faptuit in lume.

Slujirea nu este o datorie prin care ne rascumparam pretul platit pentru mantuire, ci exprimarea dragostei noastre pentru Dumnezeu.

Evanghelizarea nu este o povara pe care de voie-nevoie trebuie sa o facem ca parte a activitatii noastre religiase, ci un stil de viata Hristic. Domnul nu avea nici o clipa de ragaz in a chema oamenii din imparatia intunericului in Imparatia lui Dumnezeu. Asta pentru ca-i pasa si-i iubea nespus pe fiecare.

Marturia nu este un efort artificial de cosmetizare a vietii incat sa fie atractiva pentru cei din jur, ci o dovada ca adevarul Evangheliei, singurul adevar mantuitor este real si functioneaza.

Pe un drum mai putin umblat de langa Conestoga un om se indrepta spre oras, avand inca destui kilometri de parcurs. Venind din oras in caruta lui, un menonit l-a vazut inca de departe, asa ca ajungand in dreptul omului l-a intrebat incotro merge. Intelegand ca merge spre oras, a intors caruta, l-a rugat pe om sa urce sus pentru a-l duce restul calatoriei si i-a zis: "Dumnezeu ne-a spus sa ne ajutam unii pe altii". Pentru calator a fost o experienta urmata de altele, el gasindu-l in final pe Domnul.

Indiferent de propasirea sau saracia in care te gasesti, de sanatatea sau suferinta din trupul tau, de scoala ce o ai de terminat, casnicia de construit, planuri de viitor de indeplinit, indiferent de cat de multe sau putine poti face, de cat de mare sau mica este biserica din care faci parte, TIE Domnul ti-a spus sa ajuti pe cei din jur. Nu este ajutor mai mare decat sa fii asemenea lui Hristos in gandul tau, atitudinea ta, vorba ta, fapta ta. Nu este mai mare ajutor decat sa fii Evanghelia traita in mijlocul semenilor tai, chemandu-i pe toti la viata si lumina. Lasa roada sa fie decizia Domnului, nu te lua dupa vesti si povesti! Proclama-L pe Hristos pana la capat!

Pastor Mircea Toma