Articole

​“Romani pentru romani” la Istria-Corbu - Pastor Nelu Rosu

“Romani pentru romani” la Istria-Corbu

Intre Constanta si Tulcea, parte din rezervatiabiosfereiDeltei Dunarii, este localitatea Istria.

Un sat ridicat langa si din ruinele milenarei cetati grecesti Histria. Ca multe din satele Dobrogei este o localitate saraca si mai ales intelenita din punc de vedere spiritual.

Imediat dupa revolutie, ca si in alte localitati din judetul Constanta, am pornit o campanie de evanghelizare sustinuta de bisericile din Corbu si Navodari. Dumnezeu a lucrat si acolo s-a format un grup de credinciosi dintre care s-a remarcat tanarul Dorian Negoi. Acesta a intrat curand la Facultatea de arheologie, un om transformat si cu toate ca a terminat printre primii, a preferat sa devina misionar, respingand o oferta foarte tentanta. Inainte de absolvire, unul din cei mai influenti profesori, ajuns si parlamentar, l-a provocat in fata colegilor astfel: „Negoi, am pentru tine un post de director de muzeu, insa doar daca renunti la prostiile astea cu evanghelizarile.” Aproape instinctiv, Dorian a raspuns ca alege sa ramana de partea Evangheliei oricat il va costa. O marturie extraordinara la nivel universitar si prietenul si ucenicul nostru este si azi in lucrare ca: lider al studentilor, misionar la penitenciarul din Tulcea, realizator radio-RVE, profesor de religie a copiilor din Navodari si Corbu, dar si lider de tineret la Biserica nr. 1 din Constanta. Chiar daca o perioada a lucrat prin Alege Viata si apoi prin Comunitatea Baptista, Dorian face toate aceste lucrari voluntar, cu un pret greu pentru familia sa. Actualmente este casatorit si are doi baieti, locuieste la Navodari cu chirie, iar de doi ani nu mai are suport nici pentru cartea de munca. Desigur ca bisericile amintite il ajuta cu ce pot, mai ales pentru drumurile ce le implica lucrarea si o parte din necesitatile familiei. Ne rugam ca prin programul “Romani pentru Romani”, Domnul sa miste inima unei biserici de peste muntisi sa se poata reincadra in munca, completand in acelasi timp nevoile familiei lui. Personal eu incerc sa-l ajut lunar cu o suma dupa puterile mele financiare. Este adevarat ca el plateste pretul marturiei indraznete din fata colegilor si a profesorului, insa si noi cred ca suntem datori sa-i usuram cat putem sarcina.

Grupul de credinciosi s-a micsorat cu timpul la Istria si dupa ce noi cei din Corbu am preluat responsabilitatea acestui punct de misiune, ne-am concentrat pe lucrarea cu copii si reconstruirea comunitatii de adulti, prin vizitarea familiilor copiilor si sprijinirea celor mai sarace familii din comunitate. La aceasta viziune, anul trecut, ni s-a alaturat si Fundatia „Elpis” coordonata de fratele Vasile Pop. Impreuna deja am am avut doua actiuni de amploare ce au starnit interesul spiritual si a altor adulti. Vara trecuta, fratele a sosit la Corbu, dar si la Istria, cu un grup de studenti de la Medicina care au acordat asistenta la zeci de nevoiasi de la Istria, care bineinteles au fost evanghelizati. Inainte de sarbatorile de iarna, Fundatia amintita s-a intors cu un grup de misionari si din nou am putut sa vizitam zeci de familii, unde am lasat cate un saculet cu alimente, dar si o invitatie la sarbatoarea ce am organizat-o in cladirea misiunii. O binecuvantare deosebita este intr-adevar si capela din loc construita prin jertfa familiei Bacioiu din Constanta. Noi am preluat-o „la rosu”, insa cu un efort deosebit al Bisericii din Corbu am putut sa o fianalizam. Ne rugam ca pentru Istria si Sacele, cea de-a doua misiune a bisericii din Corbu, sa putem finaliza tot prin proiectul “Romani pentru romani”, o garsoniera, deasupra camerei pentru copii de langa capela din Sacele.

Incet dar sigur si in intelenitul taram al Dobrogei incepe sa incolteasca floarea datatoare de viata si speranta a Evangheliei. Si intrucat noi suntem martori ai acestor lucruri, va invitam si pe dumneavoastra, de oriunde, sa ne sustineti in rugaciune si de ce nu, sa investiti in Imparatia Mantuitorului ce incepe sa prinda contur si la marginile pamantului de langa Marea Neagra.

Domnul sa ne binecuvinteze pe toti cu acel spirit al ispravnicului credicios, ce Il aspeapta pe Stapanul sa vina cu bratele inarcate de roada.

Pastor Nelu Rosu

nelurosu@gmail.com