Articole

RECAPITULAREA VIEȚII CU CORONA. Păstor Ovidiu Drăgan

RECAPITULAREA VIEȚII CU CORONA

,,De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume, spre binele celorce sînt chemați după planul Său.” Romani 8:28

Păstor Ovidiu Drăgan

Dacă tu crezi că virusul corona este o pedeapsă din partea lui Dumnezeu, un blestem, te înțeleg. Nu spun că asta este, dar probabil că părerea ta depinde ce știre asculți, ce titluri citești, ce vorbitori sau teologi asculți. Au fost mulți predicatori care în perioada asta au tunat și fulgerat cu pedeapsa divină, iar alții care ne-au chemat la pocăință pentru că au venit zilele din urmă. Doamne, bună-i pocăința, așa că dacă ne-am pocăit, numai spre binele nostru. Există versete care ne aduc aminte că ”El I-a pus totul supt picioare, și L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce plinește totul în toți” (Efeseni 1:22) sau, ”De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume, spre binele celorce sînt chemați după planul Său.” (Romani 8:28) Da, totul este sub picioarele Lui și nu a fost nimic care să nu lucreze spre binele celor credincioși. Amin!

Vedeți, nici Iosif nu a putut vedea binecuvântarea de a fi izolat de propria familie după ce a fost în carantină în Egipt, vândut de proprii lui frați. Dumnezeu nu gândește lucrurile doar pentru săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul viitor. El gândește și lucrează pentru zeci și chiar sute de ani. Dacă Iosif nu a știut, Dumnezeu a știut, nu-i așa?

Cred că toți am învățat ceva în perioada asta. Am putea spune că au fost lecții mari pe care le-am primit de la un virus mic. Aș dori să facem împreună o scurtă recapitulare a vieții așa cum nu a mai fost niciodată, cu corona virus.

Corona ne-a adus aminte de mortalitatea noastră. Deși Dumnezeu în repetate rânduri ne aduce aminte de trecerea noastră în Scriptură parcă niciodată nu am fost atât de expuși propriei noastre mortalități. Zilnic am privit anunțurile cu sute, mii de morți la știri și TV, am postat și noi hărțile și graficele ce indicau numărul de decedați. Am văzut cu ochii noștri încă o dată cât de trecători suntem. Învață-ne să ne numărăm bine zilele … spunea Moise după ce a îngropat pe fratele lui, Aron.

Lecția trecerii noastre a venit la pachet cu umilința. Asta este o lecție grea, dar importantă.  În fiecare zi am auzit că încă un policitian, o vedetă, un actor, un medic sau alt tânăr sau alt bătrân au fost infectați. Nu conta banii, sănătatea, sportul făcut, casa, cât bine a făcut și ce … toți suntem egali, nimeni nu e mai presus decât altul. Toți ne putem îmbolnăvi, iar unii chiar au trebuit să își ceară iertare, că zile înainte spuneau că nu au fost infectați, că nu au făcut boala și după ce au ajuns pe patul de spital, intubați își schimbau atitudinea imediat.

Smerenia este o podoabă pentru credincioși și o piatră de moară la gât pentru necredincioși. Domnul spune că mândria merge înaintea pierii și trufia înaintea căderii dar cei care se smeresc capătă har. „Îndeamnă pe bogații veacului acestuia să nu se îngîmfe, și să nu-și pună nădejdea în niște bogății nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belșug, ca să ne bucurăm de ele.” 1 Timotei 6:17

Dacă am uitat că suntem vulnerabili, pentru că avem un telefon mai deștept și niște bani în buzunar, dacă am început să ne descurcăm cât de cât, cât de bună a fost palma asta numită corona: o umilință și o îngenunchiere forțată ca să ne aducem aminte de Creatorul nostru.

A fost bună lecția umilinței, dacă până acum am postat numai ce mâncăm și pe unde umblăm acum am postat mai mult ca niciodată versete din Scripturi. A fost umilitor în schimb să vezi cum au dispărut toate mofturile și adevărata fața a tuturor a fost dezvelită ca la un mare monument: disperare generală și fugă mondială după hârtie la rolă, cozi la mâncare. Toate arată cât suntem de vulnerabili și cât de fragilă este lumea în care trăim. Așa că dacă ne-am umilit, bine am făcut.