Articole

PÂNĂ CÂND? Păstor Ovidiu Drăgan

PÂNĂ CÂND?

,,Până când, Doamne, mă vei uita neîncetat? Până când Îți vei ascunde Fața de mine? Până când voi avea sufletul plin de griji, și inima plină de necazuri în fiecare zi? Până când se va ridica vrăjmașul meu împotriva mea? Privește, răspunde-mi, Doamne, Dumnezeul meu! Dă lumină ochilor mei, ca să nu adorm somnul morții, ca să nu zică vrăjmașul meu:,,L-am biruit!``Și să nu se bucure protivnicii mei, când mă clatin. Eu am încredere în bunătătea Ta, sunt cu inima veselă, din pricina mântuirii Tale: cânt Domnului, căci mi-a făcut bine!” Psalmul 13

PÂNĂ CÂND?

David nu mai rezistă și într-o exprimare de suferință strigă către Dumnezeu. Dacă nu ști povestea lui, nu ai cum să înțelegi ce trăiește. Strigătul ”până când mă vei uita” este sincer și dureros. A fost ales de Însuși Dumnezeu ca împărat, a fost uns în fața familiei sale de proorocul Samuel, dar în schimb, nu numai că nu este el pe tron, ci este nevoit să fugă să își scape viața. Altul stă pe tronul lui și îl urmărește să îl omoare, prietenii lui îl părăsesc și cei care se împotrivesc sunt tot mai mulți. Ce să facă? Cerul tace și aparent Dumnezeu zăbovește …

CE SĂ FACEM CÂND DUMNEZEU ZĂBOVEȘTE SĂ INTERVINĂ ÎN VIEȚILE NOASTRE? Să nu cădem pradă sentimentelor

În geografia fiecărui suflet există un punct de rupere, care marchează limitele credinței noastre. Atunci când Domnul zăbovește, ne simțim uitați și părăsiți. E un sentiment acut, ca atunci când nu ai aer, când ajungi să crezi că Domnul te-a părăsit. Poate o femeie să uite copilul pe care-l alăptează, și să n'aibă milă de rodul pîntecelui ei? Dar chiar dacă l-ar uita, totuș Eu nu te voi uita cu niciun chip: Iată că te-am săpat pe mînile Mele, și zidurile tale sînt totdeauna înaintea ochilor Mei! (Isaia 49) Și Domnul Isus a experimentat același lucru când a spus ”Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai părăsit?” Cred că recunoașteți cuvintele care sunt rostite în agonie pe cruce. Domnul a inspirat pe același om, David, care a strigat aceste cuvinte ca o profeție în Psalmul 22.

Ai simțit vreodată că ți-au fost înșelate așteptările? Ai avut momente de mâhnire, când te-ai rugat și Domnul a zăbovit? Nu te lăsa pradă sentimentelor pe care le ai acum. Nu ele dictează realitatea și nu ele sunt barometrul planului și puterii lui Dumnezeu.

CE SĂ FACEM CÂND DUMNEZEU ZĂBOVEȘTE SĂ INTERVINĂ ÎN VIEȚILE NOASTRE? Să ne rugăm cu credință

Care este rugăciunea potrivită când Domnul zăbovește? Ce face David bine, în pofida dezolării, el nu întrerupe viața de rugăciune. Dar ce fel de rugăciune să mai rostești când Domnul întârzie? Nu există manuale să ne învețe să ne rugăm în fiecare situație. David este spontan, sincer, și rostește cuvinte din nevoile izvorâte din sufletul tulburat. Dacă te uiți în psalmul acesta de trei ori repetă ca să nu: ”ca să nu adorm somnul morții, ca să nu zică dușmanul l-am biruit și să nu se bucure potrivnicii când mă clatin.” Trei motive de teamă l-au făcut să cadă în genunchi. David nu se roagă pentru că este evlavios, ci pentru că era deznădăjduit. El rostește trei rugăciuni: Doamne privește, Doamne ia aminte la mine, Doamne dă lumină ochilor mei. Nu știu situația ta, dar cred că aceste cuvinte sunt o rugăciune porivită pentru orice suflet!

CE SĂ FACEM CÂND DUMNEZEU ZĂBOVEȘTE SĂ INTERVINĂ ÎN VIEȚILE NOASTRE? Să privim spre El

O vreme totul a fost legat de sentimentele lui, de ce a simțit, cele mai sumbre și deznădăjduite trăiri. După rugăciune își schimbă privirea, o ațintește asupra Domnului. În timp ce se ruga, își schimbă privirile de la necazurile lui la nimeni altul decât Domnul. Necazul lui nu trece ca prin minune și nici nu se încheie atunci, dar i se schimbă perspectiva. Eu am încredere în bunătătea Ta, sînt cu inima veselă, din pricina mîntuirii Tale: cînt Domnului, căci mi-a făcut bine! Știe că Domnul este Același care niciodată nu a încetat să ajute și niciodată nu a dezamăgit, va fi cel care va interveni la vremea Lui și va face totul pentru slava Lui!

Păstor Ovidiu Drăgan