Articole

MA IUBEȘTI TU? - Pastor Claudiu Fechete

MA IUBESTI TU?

               Este una dintre cele mai scurte si mai profunde intrebari pe care cineva o poate adresa altcuiva sau la care chiar el trebuie sa ofere un raspuns. Este o intrebare personala ce necesita un raspuns personal si sincer. De raspunsul la aceasta intrebare poate depinde o relatie de prietenie sau chiar o viitoare casatorie.

Aceasta a fost una dintre cele mai importante intrebari la care apostolul Petru a trebuit sa ofere un raspuns, cu atat mai mult cu cat i-a fost  adresata de Insusi Mantuitorul in capitolul 21 al Evangheliei dupa Ioan. Aceasi intrebare, Domnul Isus o pune si astazi tuturor celor ce sustin ca sunt urmasii si ucenicii Lui. Ce raspuns putem oferi, stiind ca uneori duminica cantam poate cu atata usurinta: IL IUBESC PE ISUS, IL IUBESC PE ISUS…

Cred ca prin aceasta intrebare Mantuitorul a dorit sa-l constientizeze pe ucenicul Sau de trei mari realitati.

DOMNUL  ISUS DORESTE REZOLVAREA TRECUTULUI NOSTRU

Continutul intrebarii,  dar si repetarea ei a avut de-a face cu trecutul nu foarte indepartat al apostolului. Ne gandim  pe de-o  parte la  finalul intrebarii :… mai mult decat acestia?(v.15).  Este posibil ca Petru sa-si fi amintit de cuvintele pe care le-a rostit in fata Mantuitorului si a celorlalti ucenici, consemnate in Evanghelia dupa Matei, capitolul 26 cu versetul 33: Chiar daca toti ar gasi in Tine o pricina de poticnire, eu niciodata nu voi gasi in Tine o pricina de poticnire . Pare ca a fost sigur pe sine, increzandu-se in propria-i  putere si vazandu-se, poate chiar deasupra celorlati ucenici. Abia dupa lepadare, a invatat cat de slab si vulnerabil esteApostolul invatase lectia. De data aceasta raspunsul la intrebarea Mantuitorului nu ii mai includea si pe ceilalti: Da ,Doamne, stii ca te iubesc (v.15).

Pe de alta parte, chiar faptul ca intrebarea a fost repetata de trei ori, credem ca l-a facut sa se gandeasca la cele trei momente ale lepadarii. Cercetarea Domnului cu privire la trecutul apostolului si al nostru este impresionanta, nu se gaseste nici un repros, nici o acuza in fata celorlalti ci este o cercetare launtrica, profunda si o chemare la pocainta reala si personala. Ce intelegem este ca Domnul Isus nu trece usor peste trecutul nostru pacatos ci doreste iertarea si eliberarea de povara vinovatiei prin credinta in El. Altfel, trecutul ne va urmari, ne va ajunge din urma, ne va ucide prezentul si ne va rapi bucuria viitorului.

DOMNUL ISUS  DORESTE SINCERITATEA PREZENTULUI NOSTRU

Dupa ce trecutul apostolui si al nostru a fost iertat, Domnul Isus doreste sa ne cercetam in ce priveste prezentul: este trait in sinceritate sau in superficialitate? In adevar sau in minciuna?

La fiecare intrebare adresata de Domnul Isus, apostolul raspunde nu cu agape, poate cum ne-am fi asteptat, ci folosind  philia, exprimand prietenia si loialitatea. Apostolul era deplin constient de starea inimii sale si ca Domnul o cunoaste atat de bine. Nu a dorit sa faca afirmatii gratuite pentru a impresiona pe cei din jur si nici sa para ca este altcineva decat era in realitate. Il iubea pe Domnul sincer, dar nu ajunsese sa-L iubeasca cu acea dragoste care se jertfeste fara sa astepte ceva in schimb. O astfel de iubire, agape, este divina, roada a Duhului Sfant, fiind descrisa atat de frumos in 1 Corintreni capitolul 13.

Dupa experienta binecuvantata a Rusaliilor, apostolul a experimentat si acesta forma de iubire fata de Domnul, iubire ce l-a condus  la martiraj. Cat de important este sa nu traim in minciuna, duplicitate si fatarnicie, dimpotriva sa ne traim prezentul in sinceritate si onestitate inaintea Domnului si a semenilor. Doar astfel vom putea fi folositi de Domnul in lucrare, asemenea apostolului  Petru caruia i-a fost incredintata pastorirea turmei Sale.

DOMNUL ISUS DORESTE ASIGURAREA VIITORULUI NOSTRU

Conform versetului 18, intelegem Domnul cunostea atat trecutul, dar si viitorul ucenicului Sau. Sunt amintite doua etape din viata lui Petru: tineretea si batranetea. Daca tineretea i-a conferit libertate de miscare si decizie, batranetea urma sa-i aduca constrangere si multa suferinta, insotita de moarte, conform versetului 19. Cuvintele Domnului s-au implinit in timpul persecutiei crestinilor, sub domnia lui Nero, cezar la Roma.

Ce poate fi mai incurajator decat sa stim ca trecutul nostru pacatos este iertat, ca prezentul il traim in ascultare si iubire fata de Mantuitorul,  iar viitorul nostru este in mana Sa. Suntem ai Domnului in viata si in moarte, astfel incat nimeni si nimic nu ne poate desparti de dragostea Lui. Intr-o lume tot mai agitata, debusolata si fara perspectiva, Domnul Isus vegheaza asupra sufletelor si vietiilor noastre, asigurandu-ne un viitor binecuvantat alaturi de El in slava.

La intrebarea scurta, dar atat de profunda: “MA IUBESTI TU?”, Domnul asteapta un raspuns sincer din partea fiecaruia. Ce ii vom raspunde? Nadajduim sa putem da acelasi raspuns ca al apostulului: “DOAMNE, TU TOATE LE STII, STII CA TE IUBESC!”

Pastor Claudiu Fechete

Biserica Baptista BETEL Sebes/Alba