Articole

Libra, moneda care o să-i bage pe mulți în criptă - Pastor Remus Runcan

Libra, moneda care o să-i bage pe mulți în criptă

S-a anunțat cu surle și trâmbițe faptul că în primul trimestru al anului 2020 va apărea, libra, o nouă criptomonedă (de aici jocul de cuvinte din titlu).

În urmă cu 10 ani, Satoshi Nakamoto, a lansat bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă aflată pe piață. Acest gen de instrument financiar a făcut ca primii investitori să aibă câștiguri de 10 000%. Da, investind 100$ puteai să-i răscumperi la prețul de 10 000$.

“Țineți minte că prețul acestui instrument financiar este foarte volatil. Acesta crește sau scade în funcție de o multitudine de factori ce sunt cunoscuți ca fiind foarte influenți când vine vorba de prețul criptomonedelor.”

(https://bitcoinnews.ro/criptomonede/)

Valoarea unei criptomonede nu este dată de performanța unei economii naționale, ci de încrederea oamenilor într-o piață care este guvernată de principiul cererii și ofertei. Câtă încredere pot avea oamenii într-o companie care a vulnerabilizat zeci de milioane de utilizatori doar în cazul Cambridge Analitica?

Facebook se adresează la cel puțin 2 miliarde de pământeni care au un cont deschis pe celebra rețea a lui Mark Zuckerberg, un personaj pe care Ben Mezrich îl descrie ca neavând “aptitudini de socializare”. Interesant cum acest om fără aptitudini de socializare este fondatorul celei mai mari rețele sociale, că de socializare nu poate fi vorba pe Facebook, ci doar de “sex, bani, geniu și tradare”, așa cum o spune Ben Mezrich în bestsellerul Miliardari din întâmplare.

Este cert faptul că Facebook a înregistrat o companie de tehnologie financiară în Elveția și că acolo în cel mai sigur sistem bancar va depozita banii celor ce vor cumpăra, speculativ, bani virtuali plătind cu bani reali. Nu uitați că acest instrument financiar este “foarte volatil” adică etimologic se evaporă ușor la temperaturi obișnuite.

Nu știm încă exact ce urmărește Facebook: să bulverseze sistemul financiar mondial, să emită o monedă unică, să lanseze un motor de creștere economică pentru cei ce investesc în Facebook?

Ce să facem ca și creștini? Să învestim în noua monedă? Sugestia este să nu uităm că prin definiție acest instrument financiar este foarte volatil și mai ales să nu împrumutăm bani pentru a investi speculativ. Biblia ne învață: “Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut, este robul celui ce-i dă cu împrumut.” Proverbe 22:7. Deci, nu vă faceți robii nimănui!

Remus Runcan

Autor Capcanele Facebook-ului