Articole

LA ÎNDEMÂNA CIRCUMSTANȚELOR SAU ÎN MÂNA CELUI ATOTPUTERNIC? Păstor Sorin Ignat

LA ÎNDEMÂNA CIRCUMSTANȚELOR SAU ÎN MÂNA CELUI ATOTPUTERNIC?

Unii le numesc hazard, pure întâmplări sau necunoscut, oricum le-am numi, sunt acele situaţii care se petrec în jurul nostru fără să fie în controlul nostru și care pot fi cu adevărat intimidante. Uneori ne pot umple de nemulțumire și cârtire sau ne pot paraliza cu frică! La urma urmei „ce poate să mai facă cel neprihănit când se surpă temeliile”(Psalmul 11:2)

  • Ce faci când îți pierzi serviciul care îți oferea o oarecare stabilitate financiară iar acum pierderea acestuia te aruncă într-un necunoscut sumbru.
  • Ce faci când situația politică devine tensionată, neplăcută sau chiar potrivnică ție?
  • Ce poți să faci atunci când afli că suferi și tu de o boală gravă?
  • Ce faci când cei ce ți-au fost aproape odată, astăzi fie stau departe fie îți stau împotrivă?

Maria și Iosif sunt un exemplu extraordinar pentru noi întrucât ei se pun la dispoziția lui Dumnezeu. Cu toate acestea, foarte curând se regăsesc plutind pe o mare a circumstanțelor deplin înfuriată. Uitați-vă la o cascadă de circumstanţe de care par să fie loviți cei doi în pasajul din Luca 2:1-7;

Iosif află că este o poruncă dela Împărat să se realizeze un recensământ și că trebuie prin consecinţă să călătorească în cetatea natală – Betleem, chiar acum. Acum când Iosif are alte priorităţi. Are o soţie de îngrijit ... Of de ce chiar acum!?

Acum, când, Maria este aproape de a naște! 170 de kilometri parcurși pe măgăruș... pentru o femeie însărcinată chiar ridică motive de îngrijorare.

Au ajuns și probabil că au și reușit să facă formalitățile pentru recensământ când înainte să poată pleca înapoi la Betleem Mariei îi vine sorocul. Trebuie să nască! Oh chiar acum !? Chiar aici!?

Și ca și când nu ar fi fost destul, nici un loc nu mai este liber la han. Nu mai este nimic decât în staul. Of Doamne dacă tu ne dai harul slujirii de ce nu te ocupi și de aceste circumstanțe care ne sunt potrivnice!? Sau oare am înțeles greșit? Oare chiar Dumnezeu așa a vrut să se întâmple totul. Exact. Nimic nu-i scăpase din control – AȘA CUM NU I-A SCAPĂT DIN CONTROL NIMIC DIN VIAȚA TA!

Răspunsul celor doi nu este înregistrat în cuvinte și nici în simțiri în evanghelii, ci în acțiunile lor. Au acceptat, au mers înainte, au răbdat, s-au încrezut și s-au abandonat în brațul Celui Divin, Astfel devenind exemple extraordinare pentru fiecare din noi.

Cu câțiva ani în urma A. J. Gordon vizita o expoziţie mondială de tehnică. Din depărtare a zărit un om care pompa apă la o pompă veche din aceea cu braț. Apa curgea în timp ce pompa era acționată. Gordon își zice în sinea lui: „omul acesta chiar pompează apa în continuu”. Pe când s-a apropiat însă, a observat că omul de la pompă era de fapt o păpușă de lemn a cărui mână era mișcată de pompa care era acționată de fapt electric. – Așa s-ar putea să înțelegem și noi uneori că viețile noastre sunt acţionate și direcţionate în feluri nedorite de către circumstanțele din jurul nostru. De fapt, dacă ne apropiem de subiect și îl înțelegem prin Cuvântul Domnului, înțelegem că Dumnezeu este cel care acționează circumstanțele, uneori le îngăduie, alteori le formează dar întotdeauna sunt în controlul lui. Iar produsul care curge de aici este bine pentru toți ai lui.

Pavel ne asigură că: „De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său. ” (Rom. 8:28) Iosif (patriarhul din cartea Geneza era și el încredințat că în ciuda răutății fraților săi: „... Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, și anume, să scape viața unui popor în mare număr.” (Gen. 50:20)

Fii loial lui Dumnezeu în ciuda circumstanțelor! Și nu uita: Dumnezeu este suveran peste suverani, peste corpul uman. El este suveran și împlinește în mod exact voia Sa până la nivelul detaliilor și răsplătește loialitatea credinciosului care trecând prin circumstanţe potrivnice Îl înalță și îl slujesc.

CONCLUZIE: Nu te îngrijora din cauza circumstanțelor potrivnice – preocupate cu a rămâne loial, credincios, fidel Lui Dumnezeu și voiei Sale. Astfel Circumstanțele nu vor putea face altceva decât sa te duca exact acolo unde vrea Dumnezeu sa te aducă. Mai aproape de El, Mai frumoși mai Folositori....

Păstor Sorin Ignat