Articole

LA INCEPUT DE AN, CERERE SI OFERTA PENTRU SANATATE, Pastor Ion Damian

LA INCEPUT DE AN, CERERE SI OFERTA PENTRU SANATATE

Pastor Ion Damian

Cum va fi acest an din punct de vedere al sanatatii, al economiei, al vietii sociale? Toate acestea sunt framantari intalnite chiar din prima zi a anului nou. Insa, cum va fi relatia noastra cu Dumnezeu in acest an? Ce Ii vom oferi noi lui Dumnezeu in timp ce ii cerem atatea lucruri?

  • Preocuparea omenirii pentru sanatate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS, 1947) defineşte sănătatea ca fiind o stare de bine fizică, psihică şi socială completă.  Dr. Bernard W K Lau, in lucrarea Contextul psihosocial de stres în sănătate și boală, afirma despre consecinţele bolii că sunt intelese ca „incapacitatea de realizare a comportamentelor obişnuite”. Modelul auto-reglării al comportamentului de bolnav (self-regulatory model of illness behavior – Leventhal) se bazează pe modelele rezolvării de probleme, indivizii abordează (rezolvă) boala/simptomele în aceeaşi manieră în care rezolvă orice altă problemă.

Desi obtinerea sanatatii nu sta in iscusinta omului, acesta este implicat in tratarea bolii. Sunt cheltuite sume uriase de bani pentru cercetari medicale si pentru invovatii in vederea realizarii tratamentelor care sa vindece. Resursa umana si materiala este la dispozitia omului pentru optimizarea calitatii vietii, insa ajungem la concluzia ,,medicul trateaza si Dumnezeu vindeca”.

Iata cateva afirmatii despre sanatate: ,,Majoritatea persoanelor își irosesc sănătatea pentru a face avere, apoi își irosesc averea pentru a avea sănătatea înapoi.” (A.J. Reb Materi) ,,Fericirea este sănătatea sufletului.” (Hans Lohberger) ,,Sănătatea nu este prețuită până când nu apare boala.” (Thomas Fuller) ,,Dacă nu ai grijă de tine, neglijența va lua această responsabilitate.” (Carrie Lațet) ,,Omul sănătos le vrea pe toate, dar când se îmbolnăvește dorește numai sănătate.” (Mihai Cucereavii) ,,Ai grijă când citești cărți pentru sănătate. Poți muri din cauza unei greșeli de tipar.” (Mark Twain) ,,Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea si spiritual, ci si perspectiva unui om.” (James H. West)

  • Preocuparea Biblica pentru sanatate

Crendiciosii stiu ca Dumnezeu vindeca boala. Si boala este o unealta in mana lui Dumnezeu pentru implinirea scopului Sau. ,,El face rana si tot El o leaga; El raneste, si mana Lui tamaduieste.” (Iov.5:18). ,,Iata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca si le voi deschide un izvor bogat in pace si credinciosie.” (Ieremia 33:6)

Credinciosii sunt preocupati de sanatatea fizica. In acest context de viata credinciosul isi arata dragostea fata de semeni si este implicat in mod profund in relatia Sa cu Dumnezeu. ,,Spuneti-va sanatate unii altora cu o sarutare sfanta. Toate bisericile lui Hristos va trimit sanatate.” (Romani 16:16)  ,,Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului.” (Iacov 5:14)

Credinciosii sunt preocupati de sanatatea spirituala. Preocuparea este una intreaga, cuprinde trupul si sufletul. Existenta omului nu se limiteaza doar la trup, ci si la sufletul sau. ,,Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine, si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.” (3Ioan 1:2) ,,Fiule, nu uita invataturile mele si pastreaza in inima ta sfaturile mele! Caci ele iti vor lungi zilele si anii vietii tale si-ti vor aduce multa pace. Sa nu te paraseasca bunatatea si credinciosia: leaga-ti-le la gat, scrie-le pe tablita inimii tale. Si astfel vei capata trecere si minte sanatoasa, inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor. Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta! Recunoaste-L in toate caile tale, si El iti va netezi cararile. Nu te socoti singur intelept; teme-te de Domnul si abate-te de la rau! Aceasta va aduce sanatate trupului tau si racorire oaselor tale.” (Proverbe 3:1-8)

Credinciosii stiu cum sa se raporteze la boala indiferent de situatie. Apostolul Pavel a inteles boala ca pe o lucrare din partea lui Dumnezeu in viata sa, in vederea binelui sau etern si a ramas concentrat pe harul lui Dumnezeu. ,,De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia. Si El mi-a zis: "Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita." Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine. De aceea simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stramtorari, pentru Hristos; caci cand sunt slab, atunci sunt tare.” (2 Corinteni 12:8-10)

Ne rugam pentru sanatate, medicii trateaza si doar Dumnezeu vindeca. Constienti de aceasta realitate ne incredem pe deplin in Dumnezeu. ,,Doamne, Tu ai fost locul nostru de adapost, din neam in neam. Inainte ca sa se fi nascut muntii si inainte ca sa se fi facut pamantul si lumea, din vesnicie in vesnicie, Tu esti Dumnezeu!” (Psalmul 90:1-2)