Articole

​IOSIF, un model al ascultarii de Dumnezeu - Pastor Romica Iuga

IOSIF: Un model al ascultării de Dumnezeu

O familie obișnuia să aranjeze scena nașterii în jurul pomului.  Puneau oi, miei, aranjau ieslea, pe Maria pe Magi și pe păstori. Întotdeauna după ce aranjau scena Nașterii încercau să identifice personajele. Era ușor de identificat pruncul Isus sau pe Maria. Chiar și magii, păstorii. Putin mai în umbră însă apărea un bărbat care îl reprezenta pe Iosif. Iosif este un personaj foarte tăcut.

Iosif este acel personaj din scena nașterii care nu spune nimic. Tăcerea lui  probabil îl face să fie mai neglijat însă tăcerea lui vorbește foarte mult. Iosif tace, dar face.  Iosif nu ar trebui să fie neglijat deoarece este o parte semnificativă a istoriei întrupării. Chiar dacă nu vorbește mult el transmite foarte mult prin ceea ce face.

1. Ascultare pur și simplu

Dacă încetăm să îl idealizăm și să îl romantizăm pe Iosif și să privim la el prin prisma vieții reale putem ajunge să înțelegem că nu i-a fost ușor să asculte de Dumnezeu. Era logodit cu o tânără cu numele Maria, avea planuri de viitor, visuri și dintr-o dată află că logodnica lui este însărcinată. Cam cum ai reacționa să afli că logodnica ta este însărcinată? Un mic detaliu: nu-i însărcinată cu tine. Te-ai bucura? Ai organiza o petrecere? Probabil că ai face exact ce a făcut  Iosif. Trebuie să închei acest capitol al vieții mele cât mai curând. În momentul acela  intervine Dumnezeu  printr-un înger în vis și iată răspunsul lui Iosif: Când s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; V 24 Dumnezeu îi spune prin vis si El pur și simplu ascultă de Cuvântul Domnului. Nu spune nici un cuvânt, dar face exact ce i se spune. Ascultare simplă, nu sofisticată nu complicată ci pur și simplu ascultare. De ce? El a înțeles că acel cuvânt venit din partea Domnului îi mai mult decât o sugestie, mai mult decât un sfat, mai mult decât un îndemn. Este o poruncă ce trebuie împlinită.

Matei 2.13 Dumnezeu îi vorbește din nou și îi spune să meargă în Egipt. Ce face Iosif atunci când Dumnezeu îi vb din nou? Pur și simplu ascultă. Se duce în Egipt. Vă este ușor să ascultați de Dumnezeu? Ești unul din cei care pur și simplu ascultă sau unul din cei care complică lucrurile?

2. Ascultare imediată

V 24 Când s-a trezit Iosif din somn...  Iosif tace, dar face, și face imediat. Nu are nevoie de o săptămână ca să mai clarifice nu știu ce. Nu mai întreabă cinci persoane ca să afle ce părere au ei ci ascultă imediat.

Iosif este printre puținii oameni care  în episodul nașterii nu comentează, nu cere explicații, nu cere semne ci pur și simplu ascultă. Nu toți oamenii fac asta. Când Dumnezeu îi vorbește lui Zaharia, Zaharia spune ceva: Luca 1.18. Zaharia a zis îngerului: „Din ce voi cunoaște lucrul acesta? Fiindcă eu sunt bătrân, și nevasta mea este înaintată în vârstă.” Când îngerul se arată Mariei, Maria întreabă ceva: Maria a zis îngerului: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu știu de bărbat?” Luca 1.34 Iosif strălucește în ascultare mai mult decât mulți alții. Fără să comenteze, fără să se îndoiască sau să refuze el ascultă imediat.

Iacov 1.19 Știţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie; Cam de câte ori trebuie să îți spună Dumnezeu un lucru până să fi gata să îl asculți? Cam de câte ori ți-a spus Domnul până acuma să te pociești? De câte ori ți-a spus să te botezi? De câte ori ți-a spus să te implici în slujire? De câte ori ți-a spus să nu mai bârfești? De câte ori ți-a spus să nu te mai lauzi atâta? Ce frumos ar fi daca ai asculta imediat. Așa a făcut Iosif.

3. Ascultare curajoasă

V 20 Iosife... nu te teme să iei la tine

Ascultarea de Domnul este un act de mare curaj. De aceea Domnul spune: nu te teme.  De foarte multe ori cea mai mare piedică în calea ascultării noastre este frica Nu mă refer neaparat la frica de pedeapsă. Tu poate zici: mie nu mi-e frică. Ba da. Ți-i frică uneori de ce o să pierzi dacă asculți de Domnul. Unora le este frică să nu piardă plăceri sau prieteni sau proprietăți. Altora le este frică să nu fie considerați înguști. Când Dumnezeu vrea să se apropie de noi și ne invadează lumea, chiar prin lucruri miraculoase,  ajungem să ne fie frică.

Știți care este una din cele mai mari temeri pe care le avem în viață? Să ieșim din zona noastră de confort și să încercăm să facem ceva diferit. Pentru Iosif ar fi fost mult mai confortabil să aibă o căsătorie clasică nu una atipică așa cum îi cere Domnul. Pentru el ar fi fost mult mai confortabil să stea toată viața în micul său atelier de tâmplărie decât să plece în Egipt. Dacă ar fi ales să rămână în zona lui de confort nu am mai fi auzit de el niciodată.

Ști că a abandona zona noastră de confort îi un lucru înfricoșător pentru mulțidintre noi? Pentru ca să îndrăznești să cânți o cântare nouă trebuie să îți învingi o oarecare frică. Dar dacă vrei și să încerci să trăiești o cântare să o exprimi te apucă toate transpirațiile pentru că trebuie să ieși din zona ta de confort. Iosif a ascultat chiar cu prețul părăsirii zonei de confort.  Care-i teama ce te împiedică să asculți un anumit lucru pe care ți-l cere Domnul?

4. Ascultare cu încredere

Ai avut vreodată un vis care să-ți creeze sentimentul că Dumnezeu ți-a vorbit ceva? Apoi l-ai împărtășit cu alții și odată ce l-ai împărtășit oamenii s-au împărțit. Unii spuneau că îi un vis lipsit de valoare. Alții te îndemnau să îl publici pe internet, alții te încurajau să nu mai spui la nimeni despre el. Probabil că și Iosif s-a frământat cu aceleși probleme. Nu a avut un om care să îi interpreteze visul așa că a cântărit și s-a decis să asculte. Ce a însemnat asta? A însemnat încredere. Încredere pentru că știa că ascultare înseamnă probleme. Și nu știa cum vor fi rezolvate problemele. Dar mai știa un lucru: Dumnezeu este mai mare decât problemele. V 24 Când s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; și a luat la el pe nevasta sa. Când ascultarea înseamnă încredere ești gata să riști totul bazându-te pe un cuvânt din partea lui Dumnezeu. Asta face Iosif, riscă totul, reputația, stabilitatea materială, relația cu religia lui. De ce? Pentru că vrea să asculte ceea ce Domnul i-a spus.

Ascultarea are întotdeauna consecințe de aceea ea este văzută și ca un risc. 

Pe la vârsta de 18 ani am început să primesc semnale că Domnul mă cheamă să-L slujesc ca și păstor. N-am fost ca Iosif, am fost mai degrabă ca Maria ”cum se va face lucrul acesta pentru că eu sunt mai timid, mai rușinos roșesc, tremur” am avut nevoie de timp să fiu sigur. Apoi am decis să ascult și de atunci trăiesc cu consecințele ascultării. Merită

Poate ai decis să dai zeciuială și tocmai ai rămas fără service. Poate ai decis să dezvolți relații cu oamenii nemântu iți și dintr-o dată programul tău este foarte aglomerat.

Când vin greutățile nu da înapoi. Încrede-te în Domnul!

În concluzie

În Filipeni 2.8 Pavel spune despre Domnul Isus că  ”s-a făcut ascultător până la moarte și încă moarte de cruce” Într-o anumită măsură și Iosif a contribuit la formarea Domnului Isus ca Fiu ascultător de Dumnezeu. Știți cum? Prin propria lui ascultare. Întrebarea care se pune este ”ce fel de model ești”? Ești un model de ascultare ca Iosif? Sunt oameni neascultători, oameni care ascultă doar când le convine, oameni care vor să lase impresia că sunt ascultători și oameni care ascultă

Cineva spunea că a apărut o nouă categorie de creștini: reștinii Teflon. Știți de ce li se spune așa?  Pentru că nu se prinde nimic de ei așa cum nu se prinde de vasul Teflon. Sper să nu fiți ca Teflonul pentru că mesajul acesta este un mesaj foarte important. Fii ascultător ca Iosif!

Pastor Romică Iuga