Articole

FAPTE SAU PĂRERI? Păstor Damian Ion

FAPTE SAU PĂRERI?

,,Adevarat, adevarat iti spun ca Noi vorbim ce stim si marturisim ce am vazut; si voi nu primiti marturia Noastra.” Ioan.3:11

Intr-o lume a opiniilor, a parerilor de tot felul ramane realitatea faptelor care sunt argumentele ce construiesc rationamentul pentru convingerile si deciziile noastre. Se intelege prin a se convinge ,,a ajunge să fie sigur (de ceva); a-și da seama; a se încredința. prin raționamente, argumente sau probe evidente, a recunoaște adevărul unui fapt”. (DEX)

Opiniile sunt importante si sunt direct legate de libertarea de gandire si de expresie a omului, dar, cand dorim sa dezvoltam convingeri, apelam la argumente si evidente pentru a construi convingeri bazate pe realitate. Orice om poate opina ca intr-o buna zi va zbura personal, la fel ca pasarile. Aceasta opinie nu va fi niciodata amendata si ramane o libertate de expresie a celui in cauza. Insa, daca doreste sa treaca aceasta afirmatie de la opinie la convingere, atunci trebuie sa prezinte probele care demonstreaza acest fapt.

Oare la ce ajuta convingerile cladite pe opinii si pareri? Oare pentru a vorbi despre substanta convingerilor nu implicam un rationament?

Stirile false sunt adesea intalnite, dorim sa le depistam si sa ne ferim de influenta lor. Dar cum? Pericolul manipularii este unul real, desi manipularea are la baza lipsa realitatii. Intelegerea realitatii ajuta la evitarea capcanei stirilor false si la construirea temeinica a convingerilor.

Asa cum medicul chirurg nu opereaza pacientul pana nu este sigur de diagnosticul corect stabilit si verificat, convingerile nu ar trebui emise pana ce nu a fost parcurs intreg procesul de diagnosticare a problematicii pe care o avem in vedere.

Consecintele convingerilor rupte de realitate sunt reale si, de multe ori greu sau imposibil de reparat.

Convingerile sunt necesare in toate domeniile vietii, pornind de la relatia omului cu Dumnezeu, educatie, filosofie de viata si mergand pana la unde sa imi petrec concediul.

Dezbaterile de idei sunt interesante si pot captiva omul, insa, cand este vorba de afectarea vietii acestuia, opiniile rupte de fapte nu il ajuta pe om in viata reala. Astazi suntem martori la tot felul de dezbateri despre religie, credinta crestina, educatie, familie, morala si, nu in ultimul rand, despre vaccinarea anti covid-19.

Responsabilitatea in fata propriei constiinte determina omul creat de Dumnezeu sa uzeze de ratiunea primita de la Creator.

Credinta crestina rezulta din rationamentul Cuvantului lui Dumnezeu. ,,Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.” Romani 10:17 ,,V-am scris aceste lucruri ca sa stiti ca voi care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu aveti viata vesnica.” 1Ioan 5:13 Vesnicia sufletului nostru si viata noastra pe acest pamant sunt prea importante sa le lasam sa se decida la coltul strazii, de catre tot felul de formatori de opinie ,,binevoitori”. Dumnezeu ne invata sa ne cladim credinta pe faptele Scripturii. De asemenea, ne cladim viata pe faptele realitatii care ne inconjoara.

Deci, orice convingere trebuie sa fie rezultatul realitatii. Care sunt convingerile noastre si cum ni le-am format? Care sunt premisele ce demonstreaza convingerile noastre? Sa-L implicam pe Dumnezeu in dezvoltarea convingerilor noastre!

Păstor Ion Damian