Articole

CUM NE RAPORTAM LA SUFERINTA? Păstor Ion Damian

CUM NE RAPORTAM LA SUFERINTA?

Păstor Ion Damian

,,Totusi, in toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decat biruitori, prin Acela care ne-a iubit.” Romani 8:37

Dumnezeu a creat omul si l-a asezat pe un pamant fara durere si fara moarte. Insa, pacatul, cauzat de neascultarea omului de Dumnezeu, a intrat in lume si prin pacat a venit moartea si capcanele ei devastatoare: frica, necazul, boala, suferinta. De multe ori suferinta este socotita ca o piedica in calea fericirii, sau a bucuriei de a trai.

Durerea este adesea un semn de avertizare, iti indreapata atentia de la ceva ce este gresit si trebuie pus in ordine. Trebuie sa acceptam viata ca pe un intreg. Aceeasi piatra care ne da un loc solid pe care sa stam, poate distruge un trup plapand daca va cadea peste el. Apa este esentiala vietii, dar ne poate si ineca. Daca oferim unui copil o pereche de patine ii dam ocazia de a se distra si a exersa, dar si posibilitatea pentru caderi si lovituri.

Suferinta ne apropie de oameni

O mama tanara care a trecut printr-o nastere dificila, a afirmat ca dupa aceasta experienta a devenit mai iubitoare. Durerea ei i-a deschis inima catre durerea altora. Suferinta ne aduce intr-o comuniune minunata. Suntem legati in mod emotional, empatic, relational de cei care au cunoscut aceleasi dureri pe care noi le purtam. Suferinta ne da puterea care nu poate fi castigata altfel, ne echipeaza sa mangaiem si sa slujim.

Thornton Wilder, dramaturg și romancier american, spunea ca ,,in armata dragostei doar soldatii raniti pot sa slujeasca”, pentru ca fiecare cunoaste despre probleme si durere. Putem fi siguri ca Biblia vorbeste tuturor atunci cand spune despre suferinta indiferent cat de mult sau cat de putin am suferi. Avand aceeasi problema ne ajuta sa simtim cu semenii, putem fi o incurajare mare pentru cei ce sufera ca noi, sau mai mult decat noi.

Prin suferinta devenim mai intelegatori fata de semenii nostrii, mai buni si sensibili la nevoile si problemele lor. In aceste situatii putem sa-L intelegem pe Dumnezeu si sa ne apropiem mai mult de El, sa cunoastem caracterul Sau si sa ne asemanam  Lui. Prin suferinta ajungem sa fim transformati si sa cunoastem bunatatea lui Dumnezeu, cat si planul Sau pentru noi.

Exista putere in suferinta

Crestinii poseda o putere care poate penetra misterul suferintei pana cand acesta devine plin de inteles, si aceasta putere izvoraste din credinta si din rugaciune. Credinta poate sa patrunda in zone unde ratiunea nu o poate urma. Prin rugaciune comunicam cu Dumnezeu. El este sursa tuturor lucrurilor. Prin El poti primi pricepere si putere sa intelegi suferinta si in acelasi timp sa treci peste ea.

Cauze pentru suferinta

Suferinta este vazuta ca o pedeapsa pentru pacat. Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia in multe locuri vorbeste despre suferinta ca pedeapsa pentru pacat, Ieremia 2:19. Pacatul rupe legatura cu Dumnezeu si atunci apare amarul si suferinta.

Exista suferinta de validare ca suntem intr-adevar copiii lui Dumnezeu. Credinta trebuie sa se arate veritabila si tot asa si dragostea noastra catre Cel care ne-a iubit intai, Iacov 1:12. De la patul de suferinta a celui care iubeste pe Domnul Isus pornesc rauri de binecuvantare. Credinciosul iesind din suferinta, slaveste pe Dumnezeu ca a binecuvantat pe un suflet asa de mult, incat chiar si in suferinta Il preamareste. Credinciosul observa maiestatea si bunatatea lui Dumnezeu. El nu te lasa singur in suferinta, ci este altauri de tine si sufera odata cu tine.

De asemenea, Dumnezeu ingaduie suferinta si inceracarea ca sa ne cunoastem pe noi insine. Dumnezeu voieste ca incercarea sa se prefaca intr-o suferinta de curatire. Curatirea ne aminteste de foarfecele care taie mladita din vita, Domnul  Isus vorbeste dspre aceasta taiere pentru ca sa aducem mai multa roada pentru El, Ioan 15:2.

Dumnezeu intrebuinteaza suferinta pentru binele nostru. El vrea sa ne invete cu rabdarea, fara de care nu suntem credinciosi desavarsiti, intregi si sa nu ducem lipsa de nimic, Iacov 1:4. In suferinta se intareste increderea in Dumnezeu, se inmulteste iubirea in El, sporeste rugaciunea si se imprima chipul Domnului Isus in sufletele noastre.

Exista si suferinta impreuna cu Domnul Isus si suferinta pentru Domnul Isus, Ioan 15:18-21. Suferintele trebuie sa fie spre slava lui Dumnezeu, Ioan 11:4.

In suferinta Dumnezeu mangaie

,,Binecuvantat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, Parintele indurarilor si Dumnezeul oricarei mangaieri, care ne mangaie in toate necazurile noastre, pentru ca, prin mangaierea cu care noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu, sa putem mangaia pe cei ce se afla in vreun necaz! Caci, dupa cum avem parte din belsug de suferintele lui Hristos, tot asa, prin Hristos avem parte din belsug si de mangaiere.” 2 Corinteni 1:3-5