Articole

Crestinul si depresia


Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.Ps. 42:5

Fiecare dintre noi experimentam zile mai rele sau mai intunecoase. Chiar si un crestin poate uneori sa fie descurajat (vezi Psalmul 11) si  deprimat. Exista uniii oameni care se tem ca sufar de depresie de si nu este asa si sunt unii care trec prin depresie si nici acestia nu stiu asta. In cel de al doilea caz este mai rau intrucat persoana respectiva nu va stii sa caute solutiile potrivite.

Asadar, e important sa intelegem ce este depresia. Depresia majora este diagnosticata atunci cand un adult prezinta un sau ambele simptome de baza (stare de deprimare si lipsa de interes), impreuna cu cel putin patru din urmatoarele simtome(timp de cel putin 2 saptamani):  sentimente de de vinovatie nejustificate, sentimente de lipsa de semnificatie, oboseala, abilitate redusa pentru a se concentra, agitatie psihomotorie, sau pierdere de vreme fara nici o ocupatie, cresterea sau descresterea semnificativa a poftei de mancare si ganduri repetate de moarte sau suicid.

Cei care sufera de depresie ar trebui sa stie cateva lucruri foarte importante.

Nu esti singurul caruia i s-a intamplat acest lucru. Depresia este o afectiune destul de comuna si multi oamneni chiar faimosi au suferit de depresie. Daca vorbim de depresie Ilie a fost unul din ei, la fel si Iona. De asemenea, John Adams, al 2-lea presedinte al Statelor Unite, Charles Spurgeon, faimosul predicator, Martin Luther, marele reformator. In ciuda depresiei acesti au putut sa Il Slujeasca pe Dumnezeu.

Faptul ca esti credincios nu exclude posibilitatea de a suferi de acesta afectiune. De asemenea asta nu indica neaparat ca ai facut un mare pacat! 

Depresia nu este in sine un pacat! Cu toate acestea acesta depresia nu este o stare in care poti functiona foarte bine spre slava lui Dumnezeu si folosul aproapelui tau. Totusi depresia poate fi cauzata de un pacat sau poate sa aiba ca efecte alegeri pacatoase. de exemplu. Depresia te poate impinge spre necredinta, spre lipsa de speranta, spre negarea promisiunilor lui Dumnezeu, spre suicid...

Ce pot face daca sufar de depresie?

In primul rand trebuie sa stii ca depresia poate fi depasita, desi nu exista rete simpliste pentru asta. Eicare suntem diferiti si avem nevoie de un proces oarecum diferit. Iata insa cateva lucrui esentiale:

Accepta-ti starea. negarea depresie nu vindeca depresia ci o adanceste. Unii sunt asa de mandrii sau de pretentiosi fata de ei insisi incat nu pot sa iti inchipuie ca lor li se poate intampla asa ceva. Primul pas este sa te evaluezi corect si sa accepti ca ti se poate intampla si tie si prin urmare sa primesti ajutor. Fii fara teama nu e o tragedie!

Incearca sa descoperi cauza depresiei! vei spune: “usor de zis, greu de facut!”. Trebuie insa sa stim ca o buna parte a cauzelor depresiei pot fi fiziologice. Un dezechilibru hormonal la nivelul unor glande sau chimic, la nivelul creierului sunt doar o parte din cauzele posibile. E recomandat sa ne face niste analize medicale. Pe de alta parte trebuie sa vedem daca nu sunt cauze emotionale care au concurat la aparitia sau intretinerea unei astfel de stari. E foarte indicat sa stai de vorba cu un pastor sau cu un consilier crestin care sa te ajute sa gasesti aceste posibile cauze.

Odata gasite sursa sau sursele depresie fi gata sa primesti ajutor. Daca e nevoie de un tratament medicamentos pentru re-echilibrarea chimica sau hormonala. sau daca este nevoie de marturisirea si primirea iertarii de pacat. sau poate amandoua variantele de mai sus.

Intrarea in depresie este un proces care dureaza, nu pocnim din degete si devenim deprimati. Tot astfel este si cu iesirea din depresie. Nu trebuie sa ne asteptam la solutii instante. In timpul depresiei mintea nostra si-a creeat anumite timpare de gandire tipare din care ii este greu sa iasa. Cineva spunea acest fenomen seamana cu o caruta care merge ani de zile pe un drum de pamant si pe unde au trecut rotile, s-au format santuri adanci. daca carutasul ar vrea sa iasa de pe acele “santuri” rotile carutei vor tinde sa alunece inpoi in sant.  Asa se intampla si cu mintea noastra, prin urmare nu te impacienta daca nu se rezolva totul intr-o zi.n Scimbarea necesita perseverenta.

“Cand inima iti este apasata pana la pamant si viata te face sa te simti deprimat, permite depresiei tale sa te duca mai aproape de Domnul… si lasa-l pe Domnul sa te duca in lumina”

Suntem incoltiti in toate chipurile, dar nu la stramtorare; in grea cumpana, dar nu deznadajduiti; prigoniti, dar nu parasiti; trantiti jos, dar nu omorati. 2 Corinteni 4:8-9 

Sorin Ignat