Articole

Crestinii din Ukraina au nevoie de rugăciunile noastre pentru situaţia tensionată cu Rusia

Parlamentul Ukrainei a votat introducerea legii marţiale, după ce forţele armatei ruse au sechestrat trei nave ukrainene, situaţie care i-a determinat pe creştinii din ţară să solicite rugăciune din partea comunităţii creştine internaţionale.

Rusia a capturat trei nave ukrainene, cu tot cu echipaj, pe 25 noiembrie în strâmtoarea Kerch, aflată între Crimea şi peninsula Taman din Rusia. Crimea, care face parte din Ukraina, a fost anexată de Rusia în 2014.

Parlamentul Ukrainian a votat pe 26 noiembrie impunerea legii marţiale în 10 oblast-uri (n.tr. unitate administrativă din Ukraina), care se află la graniţa cu Rusia, pentru 30 de zile începând cu data de 28 noiembrie. Legea marţială permite guvernarea armatei şi restrângerea unor drepturi ale cetăţenilor, inclusiv libertatea de adunare şi cea de exprimare.

Uniunea Baptistă din Ukraina a cerut creştinilor din toată lumea să se roage pentru situaţia din Ukraina, pentru protecţie asupra ţării şi asupra creştinilor care se află în zonele ocupate şi cele de conflict militar.

„Nu ştim toate detaliile asupra a tot ce s-a întâmplat,” a spus Igor Bandura, prim vice-preşedinte al Uniunii Baptiste din Ukraina, „sau care sunt intenţiile preşedintelui Vladimir Putin. Situaţia este însă extrem de serioasă. Avem nevoie de rugăciune pentru situaţia din Ukraina din partea Trupului lui Hristos din toată lumea.”

Există şi opinii privind existenţa unei dimensiuni religioase a acestui conflict.

„Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relaţiile cu patriarhia de la Constantinopol şi este gata să-şi apere „teritoriul canonic” cu orice preţ”, a declarat Michael Cherenkov, directorul de operaţiuni pentru Misiunea Eurasia.

„Bisericile baptiste ukrainene din teritoriile ocupate au fost scoase în afara legii, ca fiind extremişti. Chiar şi în Rusia, persecuţia asupra credincioşilor evanghelici se intensifică. Toate par a sugera că Rusia se pregăteşte pentru un război de proporţii, în care religia va avea un rol major,” a mai adăugat Cherenkov.

Separatiştii pro-rusi din estul Ukrainei se află în conflict cu forţele guvernului de la Kiev din aprilie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimea. În timpul operțiunilor militare au fost ucişi 10.000 de oameni şi mai mult de 1 milion s-a refugiat din zona de conflict.

Sursa: Caholic News Agency

Preluare: stiricrestine.ro