Articole

„Școala altfel” pentru elevii clasei I B de la Liceul Teologic Baptist Alexa Popovici, Arad - Profesor înv. primar, Matei Sorina-Carmen

„Școala altfel” pentru elevii clasei I B de la Liceul Teologic Baptist Alexa Popovici, Arad

Profesor înv. primar, Matei Sorina-Carmen

Săptămâna 15-19 aprilie a fost așteptată cu mare interes de elevii clasei I B de la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici”, din Arad, deoarece „altfel” înseamnă pentru ei învățare în contexte nonformale. Activitățile desfășurate în această săptămână au vizat cu precădere dezvoltarea competenţelor interpersonale, capacitatea de lucru în echipă, încrederea în sine, disciplina, responsabilitatea, capacităţi de planificare, coordonare şi organizare, competenţe de gestionare a proiectelor, capacitatea de a rezolva probleme practice. Am pus accentul pe învăţarea prin acţiune, pe activitatea de voluntariat și am încercat să îmbin competențele achiziționate prin educația formală cu cele cu o relevanță crescută în dezvoltarea personală a individului.

După o consultare în prealabil cu toți părinții clasei mele, am hotărât împreună ca săptămâna să debuteze cu activitatea de voluntariat “Dăruind un strop de bucurie”, în cadrul Proiectului de Parteneriat Interinstituțional între Liceul Teologic Baptist “Alexa Popovici”, Arad și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Arad. De asemenea, activitatea propusă s-a desfășurat în cadrul S.N.A.C, prin colaborarea cu doamna profesor Damian Marinela, coordonator S.N.A.C. la nivelul liceului și a domnului pastor Damian Ion, coordonator parteneriat DGASPC Arad, la nivelul orasului Lipova. Scopul acestei activități de voluntariat a fost educarea spiritului moral, civic pentru semenii noștri aflați în nevoie, încurajarea activităților de voluntariat de la vârste fragede. Elevii clasei I B au pregătit cu mult drag împreună cu părinții lor rechizite școlare, jucării, haine, dulciuri pe care le-au oferit copiilor aflați în plasament la Casele de tip familial Lipova. Întreaga activitate a fost sprijinită de conducerea liceului, de domnul director Mihăieș Ovidiu, doamna director adjunct Emilia Pop și de domnul profesor Damian Ion, care a fost un ghid extraordinar pentru întreaga activitate desfășurată în Lipova. Elevii clasei I B au cântat elevilor de la Casele de copii Lipova cântece cu mesaj biblic și s-au jucat împreună jocuri de echipă. Am vizitat apoi cu mare interes Muzeul din Lipova și Mănăstirea Maria Radna, încheind astfel prima zi din Săptămâna “Școala Altfel”.

Marți, 16 aprilie 2019, am mers împreună cu elevii clasei I B la Filarmonica Arad, unde am ascultat un concert pregătit pentru cei mici, ajutându-i astfel să dobândească priceperi și deprinderi care stau la baza gustului pentru frumos. Acordurile lui Mozart ne-au încântat simțurile și ne-au ajutat să înțelegem că muzica, chiar dacă este lipsită de imaginile vizuale, ea influențează direct și puternic sentimentele noastre. Tot în cursul zilei de marți, am vizitat împreună cu elevii clasei I B sediul Inspectoratului pentru situații de Urgență Vasile Goldiș al județului Arad în cadrul Protocolului de colaborare încheiat cu Liceul Teologic Baptist Alexa Popovici din Arad. Am participat cu elevii la activitatea “Focul, prieten sau dușman?”, avand ca scop pregătirea în domeniul situațiilor de urgență, educarea și informarea copiilor cu privire la tipurile de risc generatoare de situații de urgență. Elevii au învățat din ce este alcătuit costumul pompierului, au avut posibilitatea să probeze anumite piese, au învățat în ce situații avem nevoie de ajutorul pompierilor, s-au urcat în mașinile acestora și au fost și ei mici pompieri pentru o zi. Întreaga activitate s-a dovedit a fi inedită pentru elevii clasei I B prin sprijinul și disponibilitatea manifestate de pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Arad.

Miercuri, 17 aprilie 2019, a fost așteptată cu mare bucurie de copii, deoarece ne-am deplasat în excursie la Timișoara, unde am vizitat Grădina Zoologică, Muzeul Satului Bănățean, ne-am plimbat cu vaporul pe Bega și am încheiat ziua cu o repriză de joacă și vată pe băț în Parcul Copiilor. A fost o zi de neuitat, deoarece elevii s-au bucurat de natură, de animale, s-au întors în timp câteva secole la Muzeul Satului Bănățean. Acolo am vizitat gospodăriile remarcate prin obiecte tradiționale autentice: ţesături şi broderii, oale, farfurii, ulcioare de lut, obiecte împletite şi altele. Fiecare gospodărie din colecţia Muzeului Satului Bănăţean Timişoara are o poveste a ei, iar acest lucru demonstrează spusele poetului Lucian Blaga: “Banatul este barocul etnografiei româneşti”.

Joi, 18 aprilie 2019, ne-am bucurat împreună cu părinții clasei de o minunată serbare în avans a Învierii Domnului Isus, serbare la care elevii au venit îmbrăcați în haine care se purtau în acea vreme. Verstele biblice, poeziile și cântecele pe tema Învierii ne-au unit pe toți într-o simțire de recunoștință și mulțumire pentru ajutorul pe care îl primim necontenit din partea Domnului nostru Isus Hristos. Cu toții am înțeles că un copil care crește lângă Dumnezeu este precum copacul crescut lângă un izvor de apă. Scopul serbării a fost acela de a fi împreună cu familiile și cu elevii mei, deoarece numai împreună putem realiza lucruri mărețe pentru copiii noștri. Parteneriatul școală-familie trebuie să fie, în opinia mea, unul activ, constructiv, permanent în slujba elevului.

Vineri, 19 aprilie 2019, ultima zi din minunata noastră săptămână petrecută “altfel” s-a desfășurat la Radio Alt Fm Arad. Elevii clasei I B au fost jurnaliști pentru o zi: au inventat știri de actualitate și le-au prezentat într-o manieră proprie, au vizitat studioul în care se înregistrează cântece, au cântat și au adresat întrebări. A fost pentru ei o experiență inedită pe care nu o vor uita curând. Mulțumim întregii echipe de la Radio Alt Fm pentru primirea entuziastă și răbdarea pe care le-au manifestat față de noi.

Activitățile desfășurate în această săptămână au fost foarte apreciate de elevi și, pentru că totul a fost atât de frumos, provocarea va fi pentru anul viitor, când va trebui să-i surprindem din nou într-un mod la fel de special.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a scris pe pagina oficiala de socializare online a directiei: “Bucurie mare ne-au adus astăzi dascălii și elevii claselor I-IV de la Liceul Baptist Alexa Popovici din Arad care i-au vizitat pe copiii noștri din casele de tip familial din Lipova. Le mulțumim pentru darurile făcute și ne-a făcut plăcere să petrecem împreună câteva ore agreabile, unii în compania celorlalți. Acțiunea a fost organizată în baza colaborării a DGASPC Arad – CCTF Lipova cu Liceul Baptist Alexa Popovici Arad și Biserica Baptistă din Radna.”