Articole

CELE 10 PERSECUTII ROMANE IMPOTRIVA CRESTINILOR, Pastor Ion Damian

CELE 10 PERSECUTII ROMANE IMPOTRIVA CRESTINILOR

Faptele Apostolilor 14:20-22 ,,Cand l-au inconjurat insa ucenicii, Pavel s-a sculat si a intrat in cetate. A doua zi, a plecat cu Barnaba la Derbe. Dupa ce au propovaduit Evanghelia in cetatea aceasta si au facut multi ucenici, s-au intors la Listra, la Iconia si la Antiohia, intarind sufletele ucenicilor. El ii indemna sa staruie in credinta si spunea ca IN IMPARATIA LUI DUMNEZEU TREBUIE SA INTRAM PRIN MULTE NECAZURI.”

I. 64 AD – PERSECUȚIA LUI NERO Creștini au fost acuzați și condamnați ca sunt conspiratori în incedierea Romei. Apostolii Pavel și Petru au ajuns victime ai acestei prigoane. Creștinii martiri ai acestei prigoane au fost dați ca hrană fiarelor, decapitați, arși și folosiți candelabre pentru străzile Romei.

II. 95 AD – PERSECUȚIA LUI DOMITIAN O persecuție îndreptată către evrei pentru refuzul de a plăti taxe pentru construirea Templului lui Jupiter. Creștini au fost și ei incluși în această prigoană: Simion din Ierusalim, apostolul Ioan, Flavia fata unui senator Roman, au ajuns victime a acestei prigoane.

III. 109-111 AD – PERSECUȚIA LUI TRAIAN Pliny, guvernatorul Nordului Asiei Minore și Bythinia încercând să oprească martirajul creștinilor scrie lui Traian un sfat, explicând cum procedează cu interogările: „I-am întrebat dacă sunt Creștini; dacă au raspuns DA, i-am întrebat a doua și a treia oară, aducându-le aminte de pedeapsă; dacă insistă eu îi condamn și îi trimit la execuție.”

IV. 121-180 AD – PERSECUȚIA LUI MARCUS AURELIUS Marcus Aurelius a schimbat legile ca să acuze direct creștinii pentru toate calamitățile naturale. În est, evrei au început să persecute pe creștini pe o perioadă de 3 ani, până romanii au intervenit. La distrugerea Ierusalimului pentru a II-a oara, 580,000 de crestini au fost omorâți. Aproape întreaga populație a Palestinei a murit sau a fugit. Aceasta a fost ultima distrugere a Israelului pâna la restabilirea din 1948.

V. 193-211 AD – PERSECUȚIA LUI SEPTIMIUS SEVERUS Cezarul a făcut o lege prin care a dorit să oprească răspândirea Creștinismului și orice convertire. Persecuții violente au fost in Cartagina, Alexandria, Roma, și Corint. Tatăl lui Origen (un apologet creștin) a fost decapitat împreună cu mulți din studenții lui.

VI. 235-238 AD – PERSECUȚIA LUI MAXIMINUS Maximinus a decis să persecute liderii bisericilor creștine din imperiu. Senatori crestini si lideri de biserici împreună cu familiile lor au primit cununa veșniciei prin martirizarea lor de catre acest cezar.

VII. 249-305 AD – PERSECUȚIA LUI DECIUS TRAIAN Decius a fost convins că o religie de stat este necesară pentru unificarea și stabilitatea imperiului. Prin legea cezarului cel care nu aducea un sacrificiu pagan pentru imperiu si nu primea un certificat (libellus) era omorât.

VIII. 258 AD – PERSECUȚIA LUI VALERIAN A fost o prigoană fără milă pentru cei care au refuzat să aducă sacrificii păgâne pentru imperiu. Episcopul Romei, Cartaginei si Spaniei au fost omorâți.

IX. 303-311 AD – PERSECUȚIA LUI DIOCLETIAN ȘI GALERIUS Diocletian a dăramat bisericile, a ars cărțile sacre și arestat pe toți lideri creștini. Galerius a recomandat să ardă pe fiecare creștin din imperiul Roman.

X. 308-324 AD – PERSECUȚIA LUI LICINIUS Licinius a devenit un dușman al creștinismului acuzând bisericile că se roagă pentru Constantin și nu pentru el. A omorat episcopi, a ras biserici depe fața pământului, a crucificat pe credincioși. Aproximativ 3.500 de lideri ai bisericilor au fost omorâți si 750.000 de credincioși pe o perioada de 10 ani. Licinius a condus ultima persecuție a biserici înainte de domnia lui Constantin care a dat libertate biserici si recunoscut Creștinismul ca religie oficială a imperiului Roman.

Pastor Ion Damian