Articole

CE FEL DE TATĂ SUNT? Păstor Cornel Ghiță

CE FEL DE TATĂ SUNT? Păstor Cornel Ghiță

Un tată din Armenia i-a spus copilului lui că orice s-ar întâmpla, el va fi acolo lângă el ca să-l ajute. Nu după mult timp a avut loc în Armenia marele cutremur din 1989. Tatăl a fugit repede la școala unde era copilul. Clădirea școlii era un morman de dărâmături. Și-a adus aminte unde era sala de clasă, și a început să dea la o parte cărămidă după cărămidă. Au venit pompierii, i-au spus să plece de acolo că este pericol de explozie, dar el a continuat să dea la o parte molozul. Au trecut 8 ore, 24 de ore... După 38 de ore a dat peste o grindă de beton și a auzit un zgomot. A strigat: „Armand, ești acolo?”. „Da, tată. Am știut că vei veni să ne scoți de aici, pentru că mi-ai promis”. „Câți sunteți acolo?”. „Mai suntem 14 din 33”.

Este o mare nevoie în zilele noastre de tați care să fie modele din punct de vedere moral și spiritual pentru copiii lor. Una din cauzele principale pentru care tot mai mulți tineri trăiesc imoral, folosesc droguri, alcool, comit tâlhării, sunt violenți..., este faptul că tații nu-și îndeplinesc responsabilitățile care le revin ca și tați. Vom privi în Sfânta Scriptură la tați care trebuie să fie un model pentru noi. Un model pe care trebuie să ne străduim să-l urmăm. Vom privi apoi la tați cu care nu trebuie să ne asemănăm, tați care au eșuat în calitatea de tată.

TAȚI CARE TREBUIE SĂ FIE UN MODEL PENTRU NOI

ENOH – Un tată care a umblat cu Dumnezeu 

Sunt doar câteva versete în Biblie care vorbesc despre Enoh. (Geneza 5:21-24 ; Iuda 14,15 ; Evrei 11:5). Toate aceste versete ni-l prezintă pe Enoh ca și un tată care a umblat cu Dumnezeu, care a avut o credință mare în Dumnezeu, un om care a avut curaj să vorbească împotriva celor din vremea lui, care trăiau o viață nelegiuită. Trăim noi în felul acesta ? Suntem noi un astfel de exemplu pentru copiii noștri?

NOE – Un tată neprihănit 

Dumnezeu a spus despre Noe că „era un om neprihănit și fără pată între cei din vremea lui...” (Geneza 6:9). Când ne referim la Noe ca și tată trebuie să spunem că el a fost un tată extraordinar, care a fost preocupat de viața copiilor lui. Viața neprihănită pe care Noe a trăit-o în familie și în societate, a avut impact și i-a influențat pe copiii lui să-l urmeze pe calea aceasta. De ce spun acest lucru? Deoarece copiii lui erau adulți, căsătoriți și au decis să lucreze și să-l ajute pe tatăl lor la construcția corabiei timp de 120 de ani, în ciuda batjocurilor și ridiculizărilor din partea oamenilor din timpul lor. Dovada cea mai concludentă că ei au crezut și au ascultat de Dumnezeu și de tatăl lor, a fost faptul că și ei, împreună cu soțiile lor, au intrat în corabie. (Evrei 11:6 ; 2 Petru 2:5).

AVRAAM – Un tată credincios 

Avraam a fost un om care s-a încrezut în Dumnezeu și care a ascultat de Dumnezeu chiar și atunci când ceea ce Dumnezeu i-a cerut să facă părea absurd din punct de vedere omenesc. (Geneza 12:1 ; 22:2). Un astfel de om este întotdeauna un tată deosebit de bun. Dacă Avraam ar fi eșuat ca și tată, cu siguranță el nu ar fi fost numit „tatăl tuturor credincioșilor”. (Romani 4:11).

IOSUA – Un tată care L-a slujit pe Dumnezeu cu credincioșie 

Iosua s-a încrezut în Dumnezeu și în momente când cei mai mulți din poporul Israel nu au crezut (Numeri 13,14). Ca și conducător al poporului Israel, Iosua a dovedit în mod constant că El se încrede în Dumnezeu și că ascultă de Dumnezeu în ce privește viața lui și modul cum trebuie să conducă poporul lui Dumnezeu. Ce exemplu minunat a fost el pentru copiii lui. Când Iosua a fost bătrân, înainte de a-și încheia viața și slujirea, el a adunat întreg poporul și, fără să-i pese cum erau ceilalți tați sau ce făceau ei, el a făcut acea declarație care a fost și este o inspirație pentru toți tații credincioși, de-a lungul istoriei: „Cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului” (Iosua 24:15).

ZAHARIA – Un tată care a trăit în curăție, păzind Cuvântul lui Dumnezeu încă din copilărie 

Despre Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, citim că el a fost „neprihănit și a păzit fără pată toate poruncile și toate rânduielile Domnului” (Luca 1:5,6). Acestea sunt calități deosebite pentru un tată. Adevărul important pe care vreau să-l scot în relief este că Zaharia a avut aceste calități înainte de a fi tată, chiar înainte de a se căsători. Atunci când a venit vremea să se căsătorească, s-a uitat în tot Israelul după o fată care să aibă aceleași valori ca și el. Ce lecție importantă pentru tinerii care nu sunt căsătoriți. Dragul meu tânăr, dacă vrei să ai o familie binecuvântată de Dumnezeu și să fii un tată după voia Lui, apropie-te de Dumnezeu cu pocăință și credință, trăiește o viață curată, potrivit cu Cuvântul Său, și alege-ți ca și soție o fată care trăiește și are aceleași valori ca și tine.

Să ne evaluăm în lumina Scripturii. Suntem noi tați care suntem o binecuvântare din punct de vedere spiritual pentru copiii noștri ? Suntem noi tați care suntem pe placul Domnului?