Articole

​Când și de ce trebuie să sărbătorim Nașterea Domnului Isus? - Pastor Ilie Bledea

Când și de ce trebuie să sărbătorim Nașterea Domnului Isus?

În luna decembrie atenția creștinilor este concentrată (sau ar trebui să fie) în mod special asupra sărbătorii nașterii Domnului Isus. În ultimul timp au apărut diferite curente, care au dat naștere la unele discuții de genul: Este Crăciunul o sărbătoare creștină? Trebuie să sărbătorim nașterea Domnului împreună cu toată creștinătatea sau nu?

În această postare vreau să răspund la două întrebări legate de sărbătoarea nașterii Domnului Isus:

1. De ce trebuie să sărbătorim nașterea Domnului Isus?

Eu cred că trebuie să sărbătorim nașterea Domnului, pentru că nașterea Lui în sine este un motiv de sărbătoare. Dacă nașterea unui copil este o sărbătoare pentru adevăratele familii, nașterea Celui mai Minunat Copil, nu este un motiv de sărbătoare? Și asta, mai ales știind cine este Cel ce s-a născut și de ce s-a născut. Pentru îngeri nașterea Domnului Isus a fost o sărbătoare, de aceea au venit în Câmpia Betleemului și au concertat (vezi Luca 2:13-14), pentru păstori nașterea Domnului Isus a fost o sărbătoare, (vezi Luca2:20), pentru Iosif și Maria, pentru Simeon și Ana, pentru Magi etc. Pentru oricine a înțeles cine este El, nașterea Lui a fost un motiv de sărbătoare.

Da, așa cum spun unii, nașterea Domnului Isus este un motiv de sărbătoare în fiecare zi, însă nu este nimic greșit ci chiar foarte bine când într-o zi sau două (depinde de zone) faci în mod exclusiv numai asta, adică sărbătorești nașterea Domnului Isus. De fapt îl sărbătorești pe El, pentru că El este sărbătoarea noastră.

Pavel spunea în 1 Corinteni 5:7, că Hristos este Paștele nostru, prin analogie putem spune că Hristos este Crăciunul nostru, că Hristos este orice sărbătoare a noastră.

De fapt, noi știm că în Creștinismul evanghelic se sărbătoresc numai sărbătorile legate de viața Domnului Isus.

Așadar, fără doar și poate, trebuie să sărbătorim nașterea Domnului Isus. Nu ai cum să fii creștin și să nu o sărbătoreşti.

A II-a întrebare la care aș încerca un răspuns scurt este:

2. Când trebuie săsărbătorim nașterea Domnului Isus?

Am spus anterior, sunt unii care zic că în fiecare zi. Însă noi știm că în calendarul creștin este o zi specială aleasă cândva pentru a se sărbătorii nașterea Domnului Isus, ziua aceasta este 25 decembrie.

Unii protestează vehement împotriva acestei zile și nu sărbătoresc nașterea Domnului în această zi, pentru că ea a fost sărbătorită doar începând cu anul 440 și aceasta ca sărbătoare creștină alternativă la sărbătoarea păgână a nașterii Zeului Soare.

Nu știu exact în ce condiții și cu ce motivație s-a ales data aceasta, însă a face un scandal din dată, nu este o dovadă de spiritualitate ci din contră. Să merg pe argumentul că un creștin trebuie să sărbătorească nașterea Domnului și pe Domnul Isus în fiecare zi, atunci ce se face în 25 decembrie? Pentru cei care protestează împotriva zilei de 25 decembrie, răspunsul ar fi: „că trebuie să sărbătorim pe Domnul Isus și implicit nașterea Lui în fiecare zi, cu excepția zilei de 25 decembrie.”

Știți că Domnul Isus a participat la sărbători evreiești, care nu au fost stabilite și poruncite de Dumnezeu în Vechiul Testament? Sărbători stabilite de evreii credincioșii în Perioada Intertestamentară. Spre exemplul în Ioan 10:22-30, Domnul Isus participă la Sărbătoarea Înnoirii Templului, sărbătoare stabilită și poruncită de Iuda Macabeul în jurul anului 167 î. Hr. cu ocazia sfințirii Templului din Ierusalim, aceasta după ce fusese profanat de Antioh Epifanul.

Domnul Isus merge la această sărbătoare și vorbește Iudeilor despre unitatea Lui cu Tatăl și despre faptul că El este Hristosul.

Eu cred că trebuie să sărbătorim și noi în mod special Nașterea Domnului Isus pe 25 decembrie. Și, prin modul în care o sărbătorim să comunicăm clar ce sărbătorim și pe Cine Sărbătorim.

În rest, lumină de la Domnul, mai multă lumină…

Pastor Ilie Bledea