Articole

Biserica este mai mult decât o clădire! Pastor Florin Iosub

Pavel scria din temnița din Roma și împărtășea un adevăr esențial: poți fi legat, poți să fii departe de alți credincioși, dar Cuvântul lui Dumnezeu nu poate fi legat…Biserica are acum ocazia, mai mult ca oricând după revoluție, să dovedească faptul că iși merită numele și că nu este legată strict de un loc, o clădire sau de un anumit context fizic în care să funcționeze. În ciuda alarmiștilor și conspiraționiștilor care spun că situația prezentă este tocmai un exercițiu de reacție pentru a închide biserica, o spunem cu toată responsabilitatea: adevărata biserică nu este și nu va putea fi închisă niciodată. Biserica, Trupul lui Hristos, se închină în duh și în adevăr: nu are nevoie de clădire, nu are nevoie de favoritisme legislative, nu are nevoie propte. Da, Biserica are și o dimensiune istorică, ceea ce o leagă de timp și spațiu, dar ea este preponderent escatologică: există într-o dimensiune care nu poate fi atinsă sau îngrădită de vremuri și împrejurări. Ca parte din Trupul lui Hristos, fiecare credincios este o extensie a Bisericii la piață, la școală, la serviciu, acasă sau în alte locuri. Tocmai de aceea, provocarea de a arăta adevărata față a Bisericii este o oportunitate deosebită pentru aceste vremuri.

1. Acum, mai mult ca oricând, biserica poate dovedi că rugăciunea ei nu are nevoie de o clădire sau de elemente ajutătoare. Să ne rugăm pentru noi și familiile noastre. Să ne rugăm pentru cei din jur cuprinși de panică și îngrijorare. Să ne rugăm pentru țară: autorități, medici, specialiști, etc. Să ne rugăm pentru cei suspecți de a fi contactat coronavirusul și pentru cei care deja sunt bolnavi. Să ne rugăm pentru trezire spirituală în aceste vremuri de criză, conștienți că Dumnezeu este în control.

2. Acum, mai mult ca oricând, biserica poate dovedi că acțiunea ei nu are nevoie de o clădire sau un sediu. Să identificăm persoane sau situații pentru care ajutorul nostru poate fi extrem de important și util: sunt persoane care au nevoie de cineva să le ajute cu cumpărăturile, alții au nevoie de minimul existențial pentru carantină sau izolare, sunt spitale sau centre de carantină care au nevoie de voluntari, sunt oameni care au nevoie de consiliere să-și depășească temerile și îngrijorarea, etc. Acum este ocazia Bisericii să demonstreze că nu doar vorbește, ci și acționează.

3. Acum, mai mult ca oricând, Biserica poate dovedi că încrederea ei nu este în clădiri, proprietăți sau privilegii legislative. Biserica trebuie să demonstreze public ce înseamnă încrederea în Dumnezeu și în resursele Lui: atitudinea calmă, și echilibrată, mesajul responsabil cu privire la nădejdea prezentă și viitoare și mărturia vie a prezenței liniștitoare a lui Dumnezeu contează enorm pentru a avea impact și pentru a frâna o societate care merge în viteză înspre panică și isterie.

Este de prisos să mai spunem că de sănătatea fiecărui membru al Bisericii din punct de vedere fizic, emoțional, moral și spiritual depinde gradul de influență pe care Biserica are ca întreg asupra societății. Dumnezeu să ne dea înțelepciune să înțelegem cine suntem, îndrăzneală să acționăm potrivit cu statutul nostru și impact într-o societate care are nevoie să cunoască izbăvirea pe care doar Dumnezeu poate să o aducă!

Pastor Florin Iosub
#rugăciune #acțiune #impact