Articole

Binecuvantarea de a invata, partea a II-a, Pastor Ion Damian

BINECUVANTAREA DE A INVATA

Partea a II-a

III. Procesul eficient de invatare

1. Procesul eficient de invatare porneste de la aprecierea intelepciunii, de a te indragosti de invatatura.

  • Iov 28:18  “… întelepciunea pretuieste mai mult decât mãrgãritarele.”
  • Prov.10:13 “Pe buzele omului priceput se aflã întelepciunea, …”
  • Prov.19:8 “Cine capãtã întelepciune, îsi iubeste sufletul; cine pãstreazã priceperea, gãseste fericirea.”
  • Prov.28:26 “Cine se încrede în inima lui este un nebun, dar cine umblã în întelepciune va fi mântuit.”
  • F.A.6:3 “De aceea, fratilor, alegeti dintre voi sapte bãrbati, vorbiti de bine, plini de Duhul Sfânt si întelepciune pe care îi vom pune la slujba aceasta.”
  • Lev Tolstoi “Înţelepciunea înseamnă să ştii unde să te opreşti, să ştii ce e permis şi ce e interzis.” 
  • Denis Diderot “Înţelepciunea nu este altceva decât ştiinţa fericirii.”
  • Cullen Hightower “Înţelepciunea este ceea ce rămâne după ce am epuizat părerile personale.”
  • Immanuel Kant “Înţelepciunea este viaţă organizată.” 

2.      Procesul eficient de invatare are de a face cu: studierea + asimilarea + adaptarea

* Invatarea cere timp si efort – Chiar si invatarea celor mai simple lucruri a fost candva dificila. Fiecare din noi, atunci cand incepem ceva nou, avem stangacia unui copil mic. Nu stim, ne impiedicam, mai cadem, dar important este sa ne ridicam si sa mergem drept.

* Invatarea implica si corectarea – Cei care gresesc nu trebuie nicidecum umiliti, ci ajutati sa se corecteze.

3.      Procesul eficient de invatare include sfaturi practice de invatare din partea specialistilor in domeniu:

* Atingerea scopului pe care il aveti in viata este conditionat de studiul individual.

* Feriti-va sa va faceti munca neinteresanta.

* Planificati-va pentru studiul individual un timp minim pe care ulterior sa-l mariti progresiv.

* Intre orele 8-13 si 16.30-21.30 sunt perioadele optime de invatare dintr-o zi. Dupa fiecare 40-50 minute de concentrare si invatare faceti cate o pauza de 10-15 minute, in care sa va relaxati.

* Daca simtiti ca nu va puteti concentra asupra unui subiect sau teme anumite, invatati-le pe parti mici.

* Faceti insemnari, extrageti ideile esentiale din text si intocmiti un rezumat (insemnarile sunt folositoare la recapitulare si mentin atentia).

* Nu treceti de la o tema la alta fara ca intai sa nu fie bine insusita.

* Repetati a treia zi ceea ce ati invatat in prima.

* Nu invatati intensiv (cu 3 zile inainte de examen), ci extensiv (zilnic, permanent). Invatarea intensiva este eficienta daca ciclurile de invatare sunt secondate de stagii aplicative, care sa solicite intens cunostintele si deprinderile achizitionate intensiv.

* Ce nu intelegeti bine si in profunzime materialul de invatat, confruntati-va cu cat mai multe surse (manuale, dictionare, enciclopedii etc.).

IV.           Rezultate

1.      Lipsa invatarii face pagube ireparabile – Un raport al Comisiei Europene, spune ca peste 50% dintre adolescentii romani si bulgari cu varsta de 15 ani nu sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga un text. Fenomenul poarta un nume extrem de dur – analfabetism functional. Adica dupa, teoretic, 8 ani de scoala, jumatate dintre copiii romani sunt, dintr-un anumit punct de vedere, analfabeti.

2.      Invatarea te face mai intelept – Invatarea te introduce in cultura, in lumea fascinanta a cunostiintei. Invatarea iti ofera noi deprinderi care duc la noi experiente de viata. 

3.      Invatare conduce la schimbare - Invatarea determina intodeauna schimbare.

4.      Cuvantul lui Dumnuezeu este sansa noastra de a cunoaste si trai in voia Lui.

* Cuvantul lui Dumnezeu ne fereste de pacat. Un tanar ratacitor s-a trezit candva uitandu-se la cele cateva lucruri ramase de la mama sa care murise, printre ele era si Biblia ei. Ceva l-a impins sa deschida Cartea si sa arunce o privire asupra semnului de carte din ea, pe care a gasit un mesaj pretios scris. Inima i-a fost miscata pe cand citea aceste cuvinte scrise de mana cu scrisul cunoscut al ei: “Aceasta Carte te va tine departe de pacat; sau pacatul te va tine departe de aceasta Carte”. “Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta”– Psalm 119:11.

* Cuvantul lui Dumnezeu este protectia si apararea noastra impotriva pacatului – Cand Domnul Isus a fost ispitit in pustie de cel rau, El a raspuns de trei ori citand Cuvantul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel ne sfatuieste: “Intariti-va in puterea tariei Lui… Luati si SABIA DUHULUI CARE ESTE CUVANTUL LUI DUMNEZEU” Efeseni 6:10,17. Versetul 11 ne spune ca facand astfel vom putea “tinea piept impotriva uneltirilor diavolului”. Cuvantul lui Dumnezeu este o arma puternica. “Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri, patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii” – Evrei 4:12.

Pastor Ion Damian