Articole

BENEFICIILE RECUNOSTINTEI

O revista din Statele Unite ale Americii, Mind and Body, a publicat recent un articol intitulat "Douazeci de metode prin care sa te simti mai relaxat, mai fericit si mai sanatos", si numarul unu era: "fi recunoscator pentru lucrurile bune din viata ta". Cercetatorii recunosc faptul ca atitudinea de recunostinta fata de Dumnezeu este o adevarata sursa de sanatate si bunastare. Fi atent la aceste studii care arata beneficiile aduse de recunostinta fata de Dumnezeu si de credinta in existenta Lui:

  • Referitor la stres. Intr-un studiu despre stres efectuat in nordul Californiei, aproape sapte mii de californieni au demostrat ca `credinciosii de pe Coasta de Vest care participa la activitati organizate de biserica au un nivel mult mai scazut al stesului cauzat de finante, probleme de sanatate si alte griji zilnice, comparativ cu cei fara preocupari religioase`.
  • Referitor la tensiunea arteriala. Intr-un studio organizat la Universitatea Duke, s-a demostrat ca persoanele varstnice care merg la biserica, se roaga si citesc Bibilia zilnic au tensiunea arteriala mai scazuta decat cei de aceeasi varsta, dar care sunt nepracticanti.
  • Referitor la recuperarea dupa o interventie chirurgicala. Un al doilea studio de la Universitatea Duke s-a ocupat de pacientii credinciosi si de modul in care credinta lor a influentat recuperarea post-operatorie. Cei care aveau credinta si erau recunoscatori lui Dumnezeu, au petrecut in medie cu unsprezece zile mai putin in spital dupa operatie. In acelasi timp, cei care nu aveau o viata bazata pe credinta au petrecut cam 25 de zile in spital dupa operatie.
  • Referitor la stilul de viata. O trcere in revista a catorva studii a aratat ca spiritualitatea este corelata cu un numar mai scazut de sinucideri, cu o rata mai scazuta a abuzurilor datorate consumului de alcool si de droguri, cu o incidenta mai scazuta a comportamentelor criminale, mai putine divorturi si cu o mai mare implinire maritala, daca viata este caracterizata de exprimarea frecventa a recunostintei fata de Dumnezeu.
  • Referitor la depresie. Acest aspect mi s-a parut foarte interesant. Femeile care au avut mame credincioase sunt cu 60% mai putin predispuse la a suferi de depresie zece ani dupa ce au parasit casa parinteasca, atesta un studiu efectuat de Universitatea Columbia. Fiicele care au aceeasi orientare religioasa ca mamele lor au cu 71% mai putine sanse de a cadea in depresie. Baietii au cu 84% mai putine sanse de a trece prin crize emotionale daca impartasesc credinta mamelor lor.
  • Referitor la mortalitate. Cercetarile efectuate pe un numar de peste 1900 de persoane in varsta indica faptul ca aceia care merg regulat la servicii religioase au o rata a mortalitatii mai scazuta decat cei care nu fac ucrul acesta.

Iata cateva motive in plus pentru fiecare dintre noi pentru a ne exprima credinta si a fi recunoscatori pentru toate binecuvantarile si incercarile prin care trecem!

Adaptare din cartea `Doamne schimba-mi atitudinea pana nu e prea tarziu`
de James MacDonald