Articole

ARGUMENTE ÎN OGLINDĂ, Păstor Ion Damian

ARGUMENTE IN OGLINDĂ

,,De aceea, preaiubitii mei frati, fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna in lucrul Domnului, caci stiti ca osteneala voastra in Domnul nu este zadarnica.”1Corinteni 15:58

,,Vegheati, fiti tari in credinta, fiti oameni, intariti-va!” 1Corinteni 16:13


ARGUMENTELE IZOLĂRII:

1. Ințelegerea mesajelor publice

Mesajele publice cer distanțarea dintre oameni. Mai întâi a fost folosit termenul de ,,distanțare socială”, iar mai apoi acesta a fost înlocuit cu ,,distanțarea fizică” fiindcă s-a înțeles ca primul termen transmite un mesaj negativ. Mesajele publice de genul „fiecare pe cont propriu” au un impact negativ la nivel psihologic, însă este nevoie de mesaje publice care să dea sentimentul de securitate. Cine transmite astfel de mesaje?

2. Percepția socială

Se observă, un obicei care s-a format în perioada pandemiei: reacția unora față de persoanele care nu respectă restricțiile. Astfel, comportamentul altora devine un răspuns la o presiune socială.

3. Experiența personală

Sunt experiențe personale care, deși sunt subiectiv-afective, determină schimbări de comportamente și noi obiceiuri de viață.

4. Teama de boală și alte temeri

În dorința sa de bine omul fuge de orice i-ar putea aduce vreo problemă de sănătate. În orice vremuri omul luptă să nu se imbolnăvească, mai ales in zilele de pandemie.

5. Cetățenia activă

Peste tot în lume se pune accentul pe cetățenia activă, pe spiritul civic, pe implicarea cetățenilor pentru rezolvarea problemelor sociale.

6. Grija față de sine și față de alții

Este efortul pe care toți trebuie să îl depună pentru a se păzi pe sine, cât și pe alții. Este sădită convingerea că în acest fel se ajunge la liman.

7. Ascultarea de autorități

Într-o societate unde nu este anarhie, cetățenii respectă regulile. Într-o societate democratică comportamentul antisocial este sancționat.


ARGUMENTELE PARTICIPĂRII LA PĂRTĂȘIA BISERICII:

1. Înțelegerea mesajului Scripturii, al rolului Bisericii

Credincioșii fac parte din Trupul Domnului Isus Cristos și împreună sunt Mireasa, Biserica Sa. Deși relația cu Dumnezeu este personală, Trupul, Biserica, Mireasa Mântuitorului include toți credincioșii.

,,Din El tot trupul, bine inchegat si strans legat, prin ceea ce da fiecare incheietura, isi primeste cresterea, potrivit cu lucrarea fiecarei parti in masura ei, si se zideste in dragoste.” Efeseni 4:16. ,,pentru ca noi suntem madulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui si os din oasele Lui.” Efeseni 5:30. ,,El este Capul trupului, al Bisericii. El este Inceputul, Cel intai nascut dintre cei morti, pentru ca in toate lucrurile sa aiba intaietatea.” Coloseni 1:18. ,,Si Duhul si Mireasa zic: "Vino!", si cine aude sa zica: "Vino!", si celui ce ii este sete sa vina; cine vrea sa ia apa vietii fara plata!” Apocalipsa 22:17.

2. Percepția creștină

Credincioșii trăiesc în lume, însă înțeleg viața în mod duhovnicesc și se poartă și acționează după Cuvântul lui Dumnezeu.

,,Asa ca, de acum incolo, nu mai cunoastem pe nimeni in felul lumii; si, chiar daca am cunoscut pe Hristos in felul lumii, totusi acum nu-L mai cunoastem in felul acesta. Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi.” 2 Corinteni 5:16-17 ,,Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste.” 1Corinteni 2:14.

3. Relația personală cu Dumnezeu

Relația cu Dumnezeu este una a experienței personale. Lucrarea lui Dumnezeu este materializată în viața credinciosului. Astfel, Cuvântul lui Dumnezeu și lucrarea Duhului Sfânt sunt trăite real.

,,Noi suntem martori a tot ce a facut El” Faptele apostolilor 10:39A. ,,Stim ca Fiul lui Dumnezeu a venit si ne-a dat pricepere sa cunoastem pe Cel ce este adevarat. Si noi suntem in Cel ce este adevarat, adica in Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevarat si viata vesnica.” 1Ioan.5:20.

4. Grija pentru sănătatea sufletului și pentru viața spirituală

Standardul înalt al sănătății fizice ar trebui să indice spre un standard cel puțin la fel de înalt pentru sănătatea spirituală. La ce ajută sănătatea în trup și boală în suflet?

,,Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine, si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.” 3 Ioan.1:2. ,,Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?” Matei 16:26.

Mulți creștini și-au pierdut sănătatea pentru lucrarea lui Dumnezeu, iar alții au fost martirizați. Relevant este exemplul lui Epafrodit, Filipeni 2:25-30 ,, … Ce-i drept, a fost bolnav si foarte aproape de moarte, dar Dumnezeu a avut mila de el. Si nu numai de el, ci si de mine, ca sa n-am intristare peste intristare. Caci pentru lucrul lui Hristos a fost el aproape de moarte si si-a pus viata in joc, ca sa implineasca ce lipsea slujbei voastre pentru mine.” Domnul Isus spune ,,Caci oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata din pricina Mea si din pricina Evangheliei, o va mantui.” Marcu 8:35.

5. Responsabilitatea de cetățean al cerului

Dacă se vorbește despre cetățenie activă și spirit civic în societate, credinciosul trebuie să aibă cu atât mai mult responsabilitatea sa de cetățean al cerului, a patriei cerești spre care se îndreaptă (Evrei 11:16).

,,Asadar, voi nu mai sunteti nici straini, nici oaspeti ai casei, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu,” Efeseni 2:19. ,,Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mantuitor pe Domnul Isus Hristos.” Filipeni 3:20.

6. Grija față de credincioși și față de lucrarea lui Dumnezeu

Implicarea activă și proactivă a credinciosului rămâne, conform Scripturii, indiferent de vremuri și circumstanțe.

,,Ajutati pe sfinti cand sunt in nevoie. Fiti primitori de oaspeti.” Romani 12:13.  ,,Noi, care suntem tari, suntem datori sa rabdam slabiciunile celor slabi si sa nu ne placem noua insine.” Romani 15:1. ,,Sa veghem unii asupra altora, ca sa ne indemnam la dragoste si la fapte bune.” Evrei 10:24.

7. Ascultarea față de Dumnezeu

Afirmația ,,Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni!” rămâne o declarație de credință și un comportament al creștinilor încă din primul veac. Aceasta a fost o provocare încă de la începutul istoriei Bisericii.

,,Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu.” Ioan.15:14. ,,Cine are poruncile Mele si le pazeste acela Ma iubeste; si cine Ma iubeste va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi si Ma voi arata lui." Ioan.14:21. ,,Petru si apostolii ceilalti, drept raspuns, i-au zis: "Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni!” Faptele apostolilor 5:29. ,,Adevarat, adevarat va spun ca cine asculta cuvintele Mele si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.” Ioan.5:24. ,,Cine este din Dumnezeu asculta cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n-ascultati, pentru ca nu sunteti din Dumnezeu." Ioan.8:47.


În concluzie, pentru creștin, argumentele Biblice vor prima mereu în fața oricăror altor argumente. Nu există argumente mai puternice decât cele Scripturale! ,,De aceea, preaiubitii si mult doritii mei frati, bucuria si cununa mea, ramaneti astfel tari in Domnul, preaiubitilor!” Filipeni 4:1.

Păstor Ion Damian