Articole

In acest moment actul Cinei Domnului nu poate fi tinut in conditii obisnuite.

COMUNITATEA BISERICILOR CRESTINE BAPTISTE ARAD

ARAD 310032  str. Marasesti  nr.24

Tel. 256868  Fax 256865 C.F. 4471540


Către,

                         Bisericile baptiste din Comunitatea Arad

            Iubită Biserică,

            Traversăm o perioadă grea atât în viața națiunii cât și în viața bisericilor baptiste locale din Comunitatea noastră. E greu să identificăm în istoria bisericii situații în care întrunirile în lăcașurile de cult să fie interzise din alte motive decât cele legate de prigoană religioasă. Iată că acum trăim o astfel de situație când nu din cauza prigoanei ci din rațiuni de prevenție medicală întrunirile în interiorul caselor de rugăciune sunt interzise prin Ordonanță militară. Intrucât interdicția nu ne vizează doar pe noi ci privește activitatea religioasă la modul general în țara noastră, înțelegem să o respectăm pentru prevenție la contaminare în scopul binelui comun. În special în contextul în care din 25 martie va intra în vigoare o nouă hotărâre care are în vedere carantina generală fiecare biserică se adaptează la aceste condiții prin hotărârea conducerii ei. Această hotărâre recomandăm să fie acceptată și aplicată de fiecare membru.

     In contextul adaptării la această situație apar probleme nemaîntâlnite în practicarea curentă a actelor de cult specifice bisericii. In seara zilei de 20 martie 2020 a avut loc o consultare frățească între președintele Uniunii și mai mulți președinți de Comunități. Cu privire la actul oficierii Cinei Domnului în această perioadă am considerat ca:

In acest moment actul Cinei Domnului nu poate fi tinut in conditii obisnuite.

A găsi alte posibile variante (fiecare în familia lui, în grupuri mici în aer liber prin rotație, prin binecuvântare virtuală…) înseamnă a ne expune riscului de a dilua importanța actului (pe de o parte) și de a încălca înțelegerea comunitară (eclesială) a acestuia. In Fapte 2:42 se vorbește de acest act în sens comunitar(al bisericii) iar în cap. 20:7 este subliniată adunarea ”laolaltă” pentru frângerea pâinii.

Analizând aceste aspecte ni s-a părut nimerit să recomandăm tuturor bisericilor din Comunitatea noastră să nu practice acest act până când nu ne vom putea bucura iarăși de părtășia deplină a bisericii. Ne rugăm ca lucrul acesta să vină cât mai curând pentru bisericile din care facem parte. Suntem convinși că această situațiea venit cu îngăduința lui Dumnezeu iar noi suntem gata să acceptăm și costurile acestei încercări.

          De asemenea apelam la slujitorii bisericilor locale, in cazul inmormantarilor sa ia toate masurile pentru ca serviciile de inmormatare sa fie in accord cu ordonanta militara in care se specifica ca  pot participa maximum 8 persoane. Recomandam sa nu fie organizate alte servicii funebre (priveghiuri).

      Binecuvantat să fie Dumnezeul nostru care nu ne abandonează în încercare ci ”ne insuflă cântări de veselie noaptea”(Iov 35:10)


P R E S E D I N T E                                         S E C R E T A R

Sorin Ignat                                                   Pavel Gag