Articole

​Cum pot să-L recunosc pe Cristos Cel înviat? - Păstor Cornel Ghiță

Cum pot să-L recunosc pe Cristos Cel înviat?

(Ioan 20:11-18 ; 24-29)

Invierea Domnului Isus din morți trebuie să fi fost cel mai glorios și măreț eveniment din istoria Universului. Câtă strălucire și cesplendoare trebuie să fi fost în Ceruri atunci când Fiul lui Dumnezeu a ieșit biruitor din moarte și când toate făpturile cerești au izbucnit de bucurie și au cântat Glorie Mielului care a fost junghiat, dar care a înviat și este viu în vecii vecilor.

Michelangelo le-a spus colegilor lui pictori : „De ce Îl prezentați pe Cristos în toate picturile voastre trist, suferind pe cruce ? De ce vă concentrați atât de mult pe o perioadă care a trecut, ca și cum totul s-a terminat la cruce, ca și cum nu ar fi fost o înviere ? Cristos e viu ! El domnește!”

Credința creștină este centrată în Cristos, în moartea și învierea Lui. Pavel spune: „dacă Cristos n-ar fi înviat din morți, credința noastră ar fi zadarnică” (1 Corinteni 15:14). Dacă, în schimb, El a murit şi a înviat, atunci creştinul are parte de cea mai strălucită perspectivă din câte există.

Este interesant faptul că deși vestea învierii Domnului Isus a fost vestită cu putere, la început de apostoli și apoi de toți cei care au crezut, oamenii au răspuns diferit la mesajul Evangheliei. Întotdeauna au fost ascultători care n-au crezut, mulți au fost indiferenți, unii au fost plini de ură și au luptat din toate puterile lor împotriva Evangheliei și împotriva creștinilor, dar laudă să fie adusă lui Dumnezeu, deoarece au fost și dintre aceia care au crezut. Mai este însă o categorie de oameni la care în mod deosebit vreau să mă adresez în rândurile de mai jos. Oameni care ascultă atent mesajul, cunosc dovezile și evidențele învierii, doresc să cunoască adevărul, dar ca și Toma, nu pot să creadă. Când citim relatarea evangheliștilor cu privire la arătările Domnului Isus după înviere, vedem că acest lucru s-a întâmplat cu mulți dintre ucenicii Domnului. Întrebarea pe care o pun și la care aș dori să răspund este aceasta :Cum putem să-L recunoaștem pe Cristos Cel înviat?

Îl recunoaștem pe Hristos Cel înviat când El ne cheamă pe nume.

Paștele este sărbătoare doar dacă vine Domnul Isus la noi. Paștele este sărbătoare numai dacă are loc o întâlnire între Isus și noi. Maria L-a recunoscut pe Isus atunci când El i-a șoptit numele : „Marie!” (Ioan 20:16). Când El te cheamă pe nume, atunci trebuie să-I răspunzi. Fii atent la șoapta Domnului Isusși răspunde-I. Un lucru deosebit de important pe care îl vedem în Biblie este că femeile și ucenicii Îl doreau pe Domnul Isus, dar nu știau unde să-L caute. De fiecare dată Isus este cel ce ia inițiativa. De fapt El îi caută pe ei și El îi găsește pe ei. (Matei 28:8,9,16-19 ; Marcu 16:9,12,14 ; Luca 24:13-31, 36 ; Ioan 20:1416,19,26,27 ; 21:4-7).

Tot așa este și astăzi. Chiar acum, când citești aceste rânduri, Domnul te caută și te strigă pe nume. Răspunde-I ! Dacă privești în urmă în viața ta, în mod sigur au fost multe momente când Dumnezeu a vrut să se apropie de tine, și să-ți spună că El există, că El este Dumnezeu. Cândprivești munții înalți sau valurile spumegânde care lovesc stâncile, Domnul vrea să-ți spună că El este Atotputernicul Dumnezeu. Când privești cerul în noaptea senină și vezi cerul plin de stele, Dumnezeu vrea să-ți spună că El este Dumnezeu - Creatorul a tot ceea ce există. Când privești o floare, sau asculți cântul păsărelelor, când inima îți este plină de bucurie și speranță sau cândești trist, descurajat sau plin de teamă, Dumnezeu vrea să se apropie de tine și să-ți spună că ești prețios și scump înaintea Lui, că El este Dumnezeul care este dragoste. Dumnezeu vrea sa-ți spună că Elte-a creat, că El te cunoaște, că El te iubește și că are un plan minunat pentru tine. El vrea să-ți spună că este viu că a biruit moartea și că vrea să fie viu, și în viața ta. Vrei săL primești în inima ta?

Îl recunoaștem pe Domnul Isus după semnele rănilor Lui.

În duminica învierii, doi ucenici călătoreau de la Ierusalim spre satul Emaus. Pe drum S-a apropiat Isus de ei și a început să meargă cu ei pe drum, dar ei nu L-au recunoscut. Când Isus a întins mâinile și a luat pâinea de pe masă, ei I-au văzut rănile, semnele adânci ale cuielor în mâini. Atunci li s-au deschis ochii și au recunoscut că este Isus (Luca 24:13-35), iarîn cazul lui Toma, tot rănile lui Isus au fost cele care L-au făcut cunoscut (Ioan 20:24-29).

Dragul meu, care citești aceste rânduri, du-te și tu la cruce, unde a fost răstignit Domnul Isus. Începe un dialog cu El acolo. Spune-I îndoiala ta, mărturisește-I teama sau chiar necredința pe care o ai.

Roagă-L ca El să se apropie de tine și să-ți vorbească pe înțelesul tău. Dar fii sincer, iar atunci când Domnul se atinge de sufletul tău și-ți vorbește, trebuie să-ți deschizi inima pentru El, trebuie să-L asculți și să-L lași ca El să fie Domn și Mântuitor în viața ta. Când Îl vezi cu ochii credinței pe Isus Cel răstignit, Isus Cel înviat apare înaintea ta și rămâne cu tine și va călători cu tine tot restul vieții tale.

Adevărata putere nu este în răutate și în ură, ci în dragoste. Adevărata putere nu este la Irod sau la Pilat, la Ana sau la Caiafa, care știu să răstignească, ci în Isus Cristos care ne iubește și se lasă răstignit și se roagă : „Tată, iartă-i că nu știu ce fac”. Du-te și tu la cruce, unde a fost răstignit Domnul Isus. Începe să vorbești cu El acolo. Spune-I că recunoști că El a murit atunci acolo și în locul tău.

Păstor Cornel Ghiță