Articole

Competența pentru o slujire influentă - Pastor Ilie Bledea

Competența pentru o slujire influentă

Pentru a sluji Domnului este foarte important să ai două resurse: caracter și competență. Aceste două trebuie să se îmbine cât mai bine în viața ta și să fie evidente. Orice creștin ar trebui să fie om de caracter, dar asta nu înseamnă că toți au și competență. Aceste două resurse, le indica și apostolul Pavel pentru Timotei, când îl învață să caute succesori pentru torța Evangheliei, 2Timotei 2:2; ” Și, ce ai auzit de la mne în fața multor martori, încredințează la oameni de încredere (caracter), care să fie în stare (competență) să învețe și pe alții.”

O definție simplă a celor două concepte. Caracterul are de a face cu ceea ce ești, cu calitățile pe care le ai ca om. Caracterul definește ce fel de om ești, esți om de caracter sau fără caracter? Competența are de a face cu ceea ce poți face, cu abilitățile pe care le ai, cu capacitățile tale înăscute și educate pentru a face ceva.

Din păcate, în lume sunt mai mulți oameni competenți decât de caracter. Însă, în domeniul eclesial, nici un om nu este competent fără caracter. De asemenea, un om nu este automat competent pentru o slujbă eclesială doar pentru că are caracter, ci el trebuie să aibă neaparat și competență. Trebuie să recunoaștem că, sunt oameni de caracter în bisericile noastre, dar fără competență în slujirea publică. În acest articol, vreau să pun accentul mai mult pe competență, urmărind 7 (numărul complet biblic) evidențe ale competenței în slujire Domnului:

  • Vorbirea – Competența de a te face clar, de a comunica clar și concret mesajul Cuvântului.
  • Vârsta – Competența dovedită în ani de slujire. Un om nu poate fi competent când e prea tânăr, mai ales pentru o slujire cu responsabilitate mare. Competența se dezvoltă pe măsură ce un om înaintează în ani. Însă, aici trebuie să recunoaștem și să acceptăm și procesul îmbătrânirii, și faptul că un om cât de competent ar fi, la un anume moment trebuie să se retragă și să lase pe alții care sunt la fel competenți dar cu mai multă energie și resurse.
  • Verticalitatea – Competența și capacitatea de-a confrunta răul indiferent prin cine vine și de a te păzi neinfectat de rău.
  • Viziunea – Competența de a inspira pe alții la speranță și credincioșie. Un om cu viziune inspiră pe alții, un om fără viziune obosește pe ceilalți.
  • Viața – Competența de a trăi influent. Competența nu stă doar în abilități ci în arta de a trăi matur și frumos în așa fel încât viața ta să determine pe alții să te urmeze.
  • Vizibilitatea – Competența de a te face vizibil în modul cel mai biblic și bun. Contează foarte mult prin ce te faci vizibil, și să veghezi să nu te faci vizibil de dragul tău, ci pentru a promova ceva.
  • Valorile – Competența de a avea și promva valori adevărate. Valorile tale te definesc și arată dacă ești un om care trebuie urmat sau respins.

Închei, reamintind că, înainte de orice competență, caracterul contează în mod absolut. De aceea, provocarea este să fii un om al lui Dumnezeu și să faci ceea ce Dumnezeu vrea de la tine, ceea ce El te-a înzestrat să faci.

Dumnezeu să ridice cât mai mulți oameni de caracter și cu competență în slujire!

Pastor Ilie Bledea